Aktualno
StoryEditor

Otvorena konferencija 48 sati - Turk: Želim gradonačelnicima kvalitetne rebalanse i još bolje proračune u 2019.

21. Studeni 2018.

Službeno je otvoren jubilarni deseti susret gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati koji se održava do 23. studenog u Splitu u Hotelu Le Méridien Lav. Projekt je to koji organiziraju poslovni tjednik Lider i Udruga gradova, a ove godine broji najviše sudionika – njih čak 450.

>>>Otvorena konferencija 48 sati – Turk: Udruga gradova želi poslati poruku da je partner građanima

U pozdravnom govoru sve sudionike pozdravio je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović te zahvalio svim gradonačelnicima koji su prepoznali korisnost ovoga susreta, kao i poduzetnicima.

[caption id="attachment_368334" align="aligncenter" width="750"] Tomislav Vuić, Miodrag Šajatović, foto: Dražen Lapić[/caption]

- Hvala svim gradonačelnicima koji su u ovih deset godina prepoznali korisnost ovog susreta, pozdravljam poduzetnike i menadžere koji su također pprepoznali mogućnosti koje ovi sustreti nose. Jer zaista s digitalnom revolucijom pojavljuje se niz proizvoda u usluga koje bi gradovi trebali usvojiti, a ovo je jedinstveno mjesto gdje se mogu predstaviti oni koji su pioniri i prvi u ponudi te vrste roba i usluga. Mi u Lideru smo u ovih deset godina naučili puno o upravljanju gradovima, danas smo svjesni toga da su dobri gradonačelnici kombinacija sposobnih poliičara, normalnih ljudi koju znaju komunicirati sa svojim biračkim tijelom i vrhunskih menadžera. U deset godina vidjeli smo da su se u mnogim gradovima poboljšale procedure, da postoji institucionalno pamćenje, rekao je Šajatović našalivši se da danas nema više nijednoga grada bez kružnog toka.

Dodao je da za sljedećih deset godina očekuju od gradonačelnika da prate digitalnu revoluciju, da rade sve ono što su visoki standardi u upravljanju gradovima i oćinama danas.

- Mislimo da će pobjednici biti i da imaju jedan novi zadatak, a to je u sljedećem razdoblju privući proizvodne investicijekoje će biti namijenjene izvozu, koje će ostavrivati veliku dodanu vrijednost i da će moći mladim ljudima isplaćivati pristojne plaće koje će ih zadržavati u njihovim gradovima i općinama, rekao je Šajatović.

Predsjednik Udruge gradova Željko Turk istaknuo je da nakon pet godina što vodi Udrugu gradova shvaća da je to velika odgovornost, boriti se i izboriti za jednu milijardu i 300 milijuna kuna više u gradskim proračunima te suočiti se sa centralnom vlašću i reći im da nešto nije u redu.

- Ponosan sam na dosad najveći broj sudionika - to govori o uvažavanju gospodarstva i lokalne zajednice, jer samo ta sinegrija daje budućnost - rekao je Turk i dodao da želi gradonačelnicima kvalitetne rebalanse i još bolje proračune u 2019. godini.

Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB istaknuo je da su posebno posvećeni suradnji s lokalnom zajednicom te da posebno vole raditi s gradnonačelnicima jer su, kako je rekao, najkompletnije osobe.

[caption id="attachment_368333" align="aligncenter" width="750"] Blaženko Boban, Željko Turk, Andro Krstulović Opara, foto: Dražen Lapić[/caption]

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita  naglasio je da bi gradovi, aglomeracije profukcionirali, potrebna je infrastruktura i znanje.

- Znanje koje se događa na ovakvim mjestima. Postali smo članovi udruge gradove kako bi učili - rekao je Krstulović Opara i podsjetio da imamo izbore za Europski parlament, te da je to poticaj na buđenje da biramo najbolje zastupnike koji će morati donijeti novi financijski okvir.

Blaženko Boban, župan SDŽ čestitao je organizatorima na ustrajnosti i besprijekornoj organizaciji.

- Udruga gradova je vrlo kvalitetan oslonac, pripremali su nas u aktivnostima za nacionalnu razinu. Ako je obitelj temelj svakog društva, onda je lokalna zajednica temelj svake države, rekao je Boban.

Nives Kopajtich Škrlec iz Udruge gradova predstavila je deset godina lokalne samouprave, a Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu istaknuo je da nam treba strateški pristup u razvoju lokalne samouprave.

>>>Ministri gostuju na jubilarnom, desetom susretu gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati

Susret i ove godine okuplja one čija je suradnja od vitalne važnosti za razvoj i napredak lokalnih zajednica – gradonačelnike, poduzetnike te već navedene predstavnike Vlade. Ovaj skup ima za cilj ukazati na razvojnu ulogu gradova, odnosno kako i koliko gradovi privlače investicije, te raspraviti o tome kako je moguće unaprijediti konkurentnost gradova. Na susretu će se predstaviti dobri primjeri, odnosno gradovi u Hrvatskoj i inozemstvu koji su ugradili poduzetničku klimu u trajni održivi razvoj i time profitirali.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva financija, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva državne imovine, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva uprave, a glavne teme o kojima će se razgovarati na ovogodišnjem susretu su: dobre prakse lokalne samouprave, izvori financiranja lokalnih projekata, obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost te digitalne lokalne zajednice.

19. travanj 2024 14:16