Aktualno
StoryEditor

Otvorena konferencija Dan Velikih planova: Treba li se kladiti na kratki uzlet ili dugi rast?

30. Rujan 2016.

Nakon gotovo sedam gladnih/recesijskih godina, Liderova konferencija Dan velikih planova otvorena je u petak u hotelu Westin u optimističnom ozračju. Rast BDP-a od 2,8 posto u drugom kvartalu ove godine potvrdio je optimistične prognoze za 2017. godinu i daje nadu u bolju budućnost.

Gordana Deranja: Planove za 2017. godinu radimo s više optimizma, ali trebamo zadržati dozu opreza

- Ove godine željeli bismo, prije svega, odgovoriti na pitanje kakve poslovne i razvojne politike voditi u vrijeme uzleta u kojemu se Hrvatska trenutno nalazi. Dan velikih planova pokrenuli smo 2008., točno na početku 6-godišnje recesije. Poslovna zajednica se u tom razdoblju prilagodila uvjetima kontinuiranog pada BDP-a. Prošle godine Dan velikih planova održali smo u uvjetima stidljivog oporavka. Ove godine rast je iznad 2,5 posto pa možemo govoriti da je gospodarstvo ušlo u fazu uzleta – kazao je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

Marko Jurčić, izaslanik predsjednice Republike: Izvoz je ključan, moramo ga još više ojačati

Pametne odluke mogu se pokazati iznimno isplative u trenucima kad se svi nastoje pritajiti i čekati da prođe kriza. Kompanije koje na svojoj strani budu imale kreativan i motiviran tim, pripremljene projekte i dobre odnose s kupcima i bankama, u vrijeme ponovnog uzleta će najbolje proći. Pisali smo tako u Lideru ususret višegodišnjoj recesiji i prvoj konferenciji Dan velikih planova 2009. godine. S obzirom na optimitične prognoze, ipak se postavlja pitanje hoće li poduzetnici unatoč tome ‘puhati i na hladno’ ili su dovoljno ohrabreni za nova poslovne pothvate? Mogu li računati na stabilnu političku situaciju u zemlji nakon drugih izbora u manje od godinu dana?

Sergej Gurijev: Hrvatska uspjela ostvariti značajan rast u turizmu, ali vlade se moraju spremiti za rizike

- Sada se pojavljuju novi izazovi. Svaki poduzetnik u Hrvatskoj mora odlučiti treba li se „kladiti“ na kratku fazu uzleta (2 do tri godine), pa tome prilagoditi aktivnosti. Ili je izvjesnije da bi faza pozitivnih stopa BDP-a mogla potrajati duže razdoblje. Kakvu taktiku u tom slučaju primijeniti? Zato smo svi danas ovdje. Isto se pitanje odnosi i kad je riječ o Europskoj uniji, regiji i svijetu u cjelini. Ali sami planovi nisu doboljni, potrebno je napraviti niz scenarija i na taj način prilagoditi svoje planove.Ne bježimo od toga da danas čujemo prijedloge što bi države trebala učiniti, ali Dan velikih planova je postao poznat kao događaj na kojemu se malo kuka i traži tuđa pomoć. Više se nude rješenja kako u da tim okolnostima postići maksimum – istaknuo je Šajatović.

Andrej Plenković o ekonomskoj politici nove Vlade: Do 2020. želimo gospodarski rast od 5 posto

Napomenuo je da će konferencija ispuniti svoju svrhu ako od pomno izabranih predavača i panelista dobijemo realne procjene kakvo će biti okruženje u 2017., ali i ako se argumentirano uspijemo motivirati da, podupirući i uvažavajući jedni druge, ostvarimo rast i zdravi razvoj iznad onoga što izgleda realno.

- Vođenje biznisa oduvijek traži hladnu glavu i vruće srce – zaključio je Šajatović.

Na Danu velikih planova okupila se krema hrvatskoj gospodarstva, najbolji od najboljih ali i politike. Raspravljat će se o privlačenju investicija i poticanju izvoza, najnovijim trendovima u Europi i svijetu. Svoj pogled na budućnost, prilike i prijetnje za poduzetnike na okruglom stolu predstavit će Anita Letica (Philip Morris), Denis Matijević (Agrofructus), Gianni Rossanda (Uljanik), Pavo Zubak (Zubak grupa), Mario Žižek (Addiko Bank) i Ivan Žižić (RBA).

A o izazovima dugoročnoga strateškog planiranja govorit će Nikica Gabrić (Poliklinika Svjetlost), Boris Nemšić (I-New Unified Mobile Solutions), Marija Anargyrou Nikolić (Coca-Cola HBC) i Alan Sumina (Nanobit).

15. kolovoz 2022 14:47