Aktualno
StoryEditor

Pad saudijske proizvodnje podigao cijene nafte prema 74 dolara

06. Kolovoz 2018.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara slijedom neočekivanog pada proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i smanjenog broja bušotinskih postrojenja u SAD-u.

>>>Povećane proizvodne kvote spuštaju cijene sirove nafte

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 68 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,89 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 90 centi višoj cijeni, od 69,39 dolara.

Saudijska Arabija proizvodila je u srpnju 10,29 milijuna barela dnevno, objavila su u petak dva izvora iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), oko 200.000 barela dnevno manje nego u prethodnom mjesecu. Saudijska je proizvodnja time smanjena unatoč lipanjskom obećanju saudijskih i ruskih proizvođača da će je od srpnja povećavati.

Saudijski su pritom najavili "zamjetan" rast ponude.

"Saudijska Arabija zna da SAD stvarno priželjkuje maksimalni učinak sankcija Iranu, što znači da žele pripremiti sve kupce iranske sirove nafte i poručiti im da ‘nafte na tržištu ima u obilju i da se ne trebaju bojati odustajanja od nabave iz Irana", smatra Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Cilj nije bombardiranje tržišta naftom i spuštanje cijena ispod razine od 60 dolara već priprema tržišta i olakšavanje prijelazne faze, tvrdi Schieldrop. "Saudijska Arabija ne želi spustiti cijene na 50 dolara", naglašava on.

>>>Suprotstavljene oko sirijskog sukoba, složne oko nafte – Saudijska Arabija i Rusija sklopile sporazum

Današnji rast cijena također je reakcija na američku najavu ponovnog uvođenja sankcija velikom izvozniku Iranu. Iz američkog ministarstva financija najavili su da će sankcije biti uvedene sutra kasno poslijepodne.

Većina iranskog izvoza usmjerena je u Kinu i Indiju, a oko 20 posto ide u Europu, čije su rafinerije već smanjile nabavu iranske nafte. Saudijska je Arabija pak prošlog tjedna spustila službenu prodajnu cijenu nafte za azijske kupce na najnižu razinu u četiri mjeseca.

Analitičari američke investicijske banke Jefferies navode u bilješci klijentima da je "naglo povećanje saudijske i ruske proizvodnje očigledno ograničenijeg opsega" no što se prvotno očekivalo.

Rusija, SAD i Saudijska Arabija proizvode po 10 milijuna do 11 milijuna barela nafte dnevno i namiruju trećinu globalne potražnje za naftom.

Američke su pak energetske tvrtke u prošlom tjednu smanjile broj bušotinskih postrojenja po drugi puta u protekla tri tjedna, pokazuju podaci specijalizirane tvrtke Baker Hughes, objavljeni prošlog petka. Taj je podatak dodatno podupro rast cijena nafte na početku tjedna.

>>>Suhail al-Mazrouei: OPEC nije odgovoran za rast cijena nafte

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 72,07 dolara, što je 46 centi više nego dan ranije.

27. ožujak 2023 20:57