Aktualno
StoryEditor

Pakrac mami liječnike

30. Siječanj 2018.

Grad Pakrac poduzeo je ove godine niz mjera kako bi privukao liječnike u taj grad suočen s odlaskom liječnika u inozemstvo, koji pogađa mnoge bolnice i zdravstvene ustanove diljem Hrvatske.

Potencijalno zainteresiranim liječnicima Pakrac nudi smještaj u gradske stanove, subvencioniranje stambenih kredita, sufinanciranje troškova specijalizacije kroz dodatak od 800 kuna mjesečno i kasnije stručno usavršavanje, priopćeno je u utorak iz Pakraca. Liječnicima s malom djecom upola će se smanjiti cijene dječjeg vrtića, a ove godine počelo je i stipendiranje studenata medicine u visini od 1200 kuna.

>>>Demografija i iseljavanje: Predsjednica ‘proglasila’ izvanredno stanje

"Prepoznali smo prioritete i cilj nam je u našoj bolnici zadržati postojeći liječnički kadar, ali i privući nove liječnike, mlade i školovane ljude. Ovaj projekt je prvi korak koji naša sredina može napraviti sa skromnim proračunom kakav ima, a obzirom da postoji interes, mislim da smo na pravom putu. Također ovo je dugoročan projekt i uvjerena sam da je ovo bio pravi potez i da ćemo već u skoroj budućnosti vidjeti i konkretne rezultate“, izjavila je je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević o novim mjerama.

Od 1. siječnja pakračka bolnica nakon točno četiri godine funkcioniranja pod Općom županijskom bolnicom Požega, ponovno ima pravnu samostalnost i od prvog dana 2018. djeluje pod imenom Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana. Vršiteljica dužnosti ravnateljice je Marina Major, dosadašnja predstojnica bolnice koja je itekako upoznata s problem odlaska liječnika.

>>>Kujundžić: Liječnici su nositelji djelatnosti, bez njih ne možemo donositi novi kolektivni ugovor

"Problem nedostatka liječnika nije zaobišao ni našu bolnicu. Liječnici su odlazili iz naše ustanove, ali ne u inozemstvo. No, osim odlazaka, unatrag godinu i pol u bolnici Pakrac su zaposlena i tri nova doktora medicine specijalista koja su prešla raditi kod nas iz drugih ustanova. Nakon četiri godine smo dobili pripravnike i to tri doktora medicine, od kojih su dva pokazala veliki interes za specijalizacijom u našoj ustanovi", rekla je v.d. ravnateljice Major.

>>>Slavonski Brod: Sve manje poroda, bebe i prije rođenja odlaze u Njemačku

Trenutno je u pakračkoj bolnici zaposleno 29 doktora medicine, pet specijalizanata te tri doktora medicine pripravnika, a u drugoj polovici 2018. godine i početkom 2019. godine očekuju povratak četiri specijalizanta. U tijeku su  natječaji za zapošljavanje i važno im je zaposliti barem još po jednog liječnika, specijalistu ginekologije i kirurgije, ali želja im je i ojačati bolnicu s liječnicima svih specijalnosti.

>>>Gradonačelnik ponudio 10 tisuća eura za svako novorođenče, revitalizaciju svog sela u Finskoj

"Intenzivno surađujemo s gradom Pakracom, gdje nalazimo potporu i razumijevanje problema te zajedničkim snagama pokušavamo pronaći rješenje kako bi poboljšali kadrovsku strukturu naše bolnice u najboljem interesu naših pacijenata. Potporu u radu pruža nam i osnivač - Požeško-slavonska županija te susjedni gradovi i općine, a zahvaljujući upravo njima prije Božića dobili smo UZV uređaj vrijedan pola milijuna kuna. Imajući u vidu potrebe gravitirajućeg stanovništva iz tri županije, kako bi im olakšali pristup zdravstvenoj zaštiti, surađujemo s Općom županijskom bolnicom Požega, iz koje nam liječnici dolaze raditi u specijalističke ambulante", pojasnila je Marina Major.

01. travanj 2023 13:17