Aktualno
StoryEditor

Pametno: Vlada nema sistemskih rješenja za građana, ali nudi sistemsko rješenje za privatnu tvrtku

27. Ožujak 2017.

Stranka Pametno reagirala je danas na Vladinu najavu donošenja posebnog zakona o problemima privatne tvrtke Agorkor te se oštro protivi miješanju države u spašavanje pojedinačnih tvrtki jer je njezin zadatak jednaka zaštita svih građana.

- Državna politika spašavanja pojedničnih tvrtki nema opravdanja, bez obzira zapošljava li 100, 7 000 ili 8 000 ljudi. Država mora imati samo jasan stav o mogućnostima zaštite radnika te malih i srednjih dobavljača. Pri tome nikako ne smije na sebe preuzeti dugove već isključivo brigu o ljudima, kaže Maja Vehovec, potpredsjednica stranke i predsjednica Pametno Zagreb.

>>>FOTO: Munjevitom brzinom završio sastanak Agrokora i dobavljača

- Sada nije važan Todorić, važni su radnici odnosno nije važan vlasnik, važno je da tvornice i tvrtke rade. Agrokor je nazvan sistemskom tvrtkom, a nije objašnjeno što to znači. Također, trenutak i način komunikacije o ovom zakonu otvara pitanje pogodovanja, dodala je.

Vlada vjerojatno smatra da država može nazvati neku tvrtku sistemskom, smatraju u stranci Pametno, i time sebi dati pravo intervencije protivno Ustavu. Istovremeno, Vlada nema sistemska rješenja za građane u dugovima i u blokadi, nema sistemska rješenja za ogroman broj ljudi koji odlazi u inozemstvo.

Nema niz sistemskih rješenja o važnim stvarima za život građana, ali nudi sistemsko rješenje za jednu privatnu tvrtku. A problemi dotične tvrtke prvenstveno su uzrokovani slabim upravljanjem. Hrvatska pritom nema adekvatan zakonski i institucionalni okvir za normalno funkcioniranje tržišnog gospodarstva pa pisanje zakona za rješavanje problema u jednoj kompaniji ne može riješiti problem slabih zakona i institucija.

>>>Agrokor se ‘u potpunosti zalaže’ za poštivanje rokova plaćanja dobavljačima

Pitanje jednakog tretmana svih poduzetnika i građana za stranku Pametno je ključno pitanje budućnosti zemlje. Stranka se ne protivi unaprjeđenju propisa koji uređuju stečajne i predstečajne postupke, ako su oni u skladu s Ustavom, najboljom europskom praksom i štite interese najširega sloja građana što uključuje i zaposlenike tvrtki i njihove dobavljače, stoji u priopćenju.

Neka Vlada jasnije iskaže svoje namjere, zaključuju u Pametno, kako bismo se uvjerili da iza svega ne stoji pogodovanje jednom čovjeku i interesnim skupinama koje ga okružuju. Jer ako je o tome riječ, ova vlada trenutno mora otići.

19. travanj 2024 01:14