Aktualno
StoryEditor

Pavić: Državnim službenicima veće plaće uz bolje ocjene

02. Siječanj 2018.

Vlada će od 2019. godine uz više truda i rada dijeliti povišice zaposlenima u ministarstvima, Carini i Poreznoj upravi. Samo će ove godine državni službenici dobiti godišnje povećanje plaće od 0,5 posto, a ostale povišice ovisit će o njihovom trudu i radu.

- Sve osobe će zadržati postojeću plaću, a onda će kroz godine napredovati gore ili dolje, ovisno o sustavu ocjenjivanja. A sam sustav ocjenjivanja će provesti Ministarstvo uprave, kazao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

>>>Državni službenici u 2018. godini žele pravedni zakon o plaćama

Državni službenici bit će razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki će razred imati i 12 platnih stupnjeva. Na kraju godine, ovisno o učinku, bit će im dodijeljena jedna od pet različitih ocjena. A tko će i po kojim kriterijima ocjenjivati zaposlenike, Vlada namjerava otkriti u  idućim mjesecima.

Boris Pleša smatra kako će ocjenjivanje stimulirati one koji bolje rade

- To je ono gdje sindikalna strana izražava svoje strahove - bojimo se da bi možda se tu mogle potkrasti određene stvari tipa podobnih službenika ili političko uvjetovano ocjenjivanje, kazao je za dnevnik.hr Boris Pleša, predsjednik SDLSN-a.

>>>Potpisani kolektivni ugovori za državne službenike i namještenike

Pleša ipak priznaje kako su izmjene zakona o plaćama državnih službenika neophodne jer sadašnji propisi ne stimuliraju one koji rade bolje i brže od kolega. Kazao je da će službenici koji budu ocijenjeni s tri izvrsne ocjene moći brže napredovati u službi.

>>>Javni i državni službenici očekuju dvopostotno povećanje plaća

- Smatramo da će upravo to dovesti do povećanja produktivnosti državnih i javnih službi i upravo, kao što je predsjednik Vlade Plenković najavio, 2018. je godina reformi i to je jedna od reformi koje želimo iduće godine iznijeti, rekao je ministar Pavić.

Nakon što reformu provede na 56 tisuća državnih službenika, Vlada isti pravilnik planira primijeniti i na profesore, liječnike i svih 260 tisuća zaposlenih u javnom sektoru.

28. travanj 2024 00:59