Aktualno
StoryEditor

Pedeset godina od nemira u Parizu 1968. - što smo naučili?

02. Studeni 2018.

U svibnju 1968. godine, štrajkom studenata protiv kapitalizma, konzumerizma i američkog imperijalizma, započeli veliki nemiri u Francuskoj, u kojima je sudjelovalo 11 milijuna radnika - 22 posto stanovnika zemlje.

Povodom 50 godina štrajkova, koji su doveli u pitanje funkcioniranje zapadnih demokracija i same demokracije kao pojma, H-alter donosi dosta dobru analizu te teme.

>>>Miodrag Šajatović: Kad zakaže demokracija, eto plodnog tla za totalitarizam

"Kada bi država bila umjetničko djelo (kako je pisao Burckhardt), onda je s njom već sigurno gotovo jer se dovršava u već postavljenoj vlastitoj formi, dočim se demokracija uvijek iznova uspostavlja jer, kako će na marksističkom tragu pokazati Rancière, ona nema formu, ona je ne-poredak; zato će Miguel Abensour moći pisati o demokraciji protiv države, kako glasi i naslov njegove glasovite knjige, jer se upravo demokracija, zapravo jedino ona, ne da podvesti pod formu, nepomirljiva je spram formalnog imenovanja i time ograničenja.

Demokracija, stoga, suprotno tradicionalnom marksističkom razumijevanju, ne može biti zahvaćena znanstvenom metodom, poput dijalektičkog i historijskog materijalizma, kao teorijskim uvidima, nego na podjeli osjetilnog (estetici, kako piše Rancière) koje neprestano mijenja karakter odnosa i uvodi stvarnu jednakost. Riječ je o "živoj" demokraciji kojoj je jedina pravilnost ta da pravilnosti nema, odnosno ona raste kao situacija i događaj, kako su to najlucidnije shvatili situacionisti 1968. koji su svoj program temeljili na avangardnom umjetničkom izričaju. Stoga je pored isticanja različitih političkih (trockisti, lenjinisti, maoisti i dr.) i umjetničkih (nadrealizam, situacionistički dadaizam, ulična umjetnost i dr.) strujanja moguće samo izdvojiti bit njihovih nastojanja koja nam je odlučna danas, a ona glasi: demokracija je eksces!

>>>Musk: Mars će imati direktnu demokraciju

U tome se upravo i ogleda bit nemira 1968. koji su u jedan bunt spojili umjetnost, politiku i ekonomiju. Francuska riječ excès označava višak, ono prekomjerno."

Cijeli tekst na H-alteru pročitajte ovdje.

21. veljača 2024 23:38