Aktualno
StoryEditor

Pittella: Mladi na istoku EU misle da je socijalizam nastavak komunizma

15. Svibanj 2017.

Mišljenje dijela birača u istočnoeuropskim državama kako glasovanje za stranke ljevice znači u neku ruku zastupati nastavak komunističke tradicije sasvim je pogrešno, upozorio je  Gianni Pittella, čelnik frakcije socijaldemokrata u Europskom parlamentu u razgovoru za slovenski tisak.

"Zbog komunističkih režima iz prošlosti mladi u tim državama danas misle da pripadnost socijalistima znači nastavak komunističke tradicije, što nanosi štetu lijevim snagama i velika je zabluda jer je socijalizam nešto sasvim drukčije od komunizma", kazao je Pittella.

>>>Plenković o europskom zajedništvu, usponu populista i hrvatskom predsjedanju Unijom

"Socijalističke vrijednosti su demokratske, a komunističke antidemokratske. U istočnoeuropskim državama treba prevladati  stare političke sheme i približiti ih demokratskim modelima", kazao je Pittela u razgovoru za slovenski list, prigodom posjeta Ljubljani, gdje je došao na skup europskih socijaldemokratskih stranaka.

Otpor mjerama štednje, globalizaciji

Govoreći o izbornom neuspjehu socijalista u Europi, Pittela je kazao da su socijalističke stranke razočarale svoje birače jer više nisu zastupale interese svoje tradicionalne biračke baze, zbog čega se dio njih okrenuo konzervativnim strankama, pa i populističkim pokretima, što dokazuju zadnji predsjednički izbori u Francuskoj.

- Glavni odgovor koji bi socijalističke stranke morale dati da bi opet privukle tradicionalne birače jest kako socijalnim politikama ublažiti negativne učinke globalizacije i selidbe radnih mjesta iz Europe, osloniti se na mlade i suprotstaviti se politici stroge štednje koja koči investicije, a koju zastupa Njemačka, naveo je u razgovoru za slovenski list Pittella.

>>>Obersnel: Hrvatska skreće u primitivnu, perfidnu i sistematsku konzervativnu revoluciju

"Svakako je bolje da je u Francuskoj pobijedio Macron, a ne Marine Le Pen, no Macron je zapravo neoliberal, a Francuska bi trebala jaku socijalističku snagu i sposobna je dobiti mnogo više od šest posto koliko je dobila na izborima u Francuskoj", kazao je Pittella, dodavši da je u Europi važan izbalansiran i ravnopravan odnos Francuske i Njemačke, zbog čega bi Macron trebao Angelu Merkel uvjeriti da odustane od politike stroge štednje i odrekne se Pakta stabilnosti, umjesto da joj ide na poklon "sa šeširom u ruci".

"Odnosi Francuske i Njemačke moraju se ponovo uspostaviti na temelju jednakosti, umjesto da Macron odlazi u Berlin i kaže da ne treba mijenjati ekonomsku politiku i da je Europa kakva je sada sasvim u redu. Tvrdoglavo ustrajanje na Paktu stabilnosti je velika zabluda jer takva politika onemogućuje ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta što bi zaposlilo mlade, potaklo energetske investicije i brigu za okoliš", kazao je Pittella. Isto tako, on je kao "zabludu" ocijenio ideju Europske više brzina.

>>>Merkel o EU s više brzina: Treba prihvatiti da neke zemlje napreduju brže od drugih

"Dijeliti države na jake i slabije velika je zabluda i pogreška", kazao je Pittella, dodavši da bi bilo bitno da se sve države članice najprije dogovore o zajedničkoj politici na više područja u okviru EU-a.

Kritika konzervativne desnice

"Kad postignemo dogovor o tim temama, o ekonomskoj, socijalnoj i vanjskoj politici, o okolišu, migracijama, tek onda bismo mogli vidjeti koje države bi mogle ostati u tom okviru. Ako nas je sada 27, zašto bismo unaprijed isključivali bilo koju od članica", kazao je Pittella za "Delo", a u vezi toga i snažno kritizirao rast radikalne konzervativne desnice koja je na vlasti u Mađarskoj i Poljskoj.

"Ako zaključimo da Orbanova Mađarska ne želi zajedničku europsku politiku kakvu bi dogovorili, onda neka ostane izvan nje. Orbanova Mađarska sama bi morala donijeti odluku da je takva europska politika ne zanima", kazao je Pittella, snažno kritizirajući stanje u Poljskoj i Mađarskoj.

>>>Orban povezao etničku homogenost i gospodarski rast

"Poljska i Mađarska svoj rast i blagostanje duguju Europi, a tamo se rađa nacionalistička i protueuropska atmosfera koju inspiriraju u prvom redu dvije osobe - Viktor Orban i Lech Kaczinsky. Oni miniraju demokratske temelje u tim državama", kazao je Pittela, dodavši da je potrebna analiza stanje u tim zemljama i da osobno surađuje s kolegama socijalistima u Poljskoj i Mađarskoj kako bi se spriječio daljnji politički uspon sadašnjeg poljskog predsjednika i mađarskog premijera.

08. lipanj 2023 07:58