Aktualno
StoryEditor

Plenković: Akcijski plan za provođenje reforme obrazovanja vrlo je precizno elaboriran

07. Rujan 2017.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je Akcijski plan za provođenje reforme obrazovanja, koji je danas primio od Posebnog stručnog povjerenstva, donesen konsenzusom i da će se na temelju njega u sljedeću školsku godinu krenuti s pilot projektima.

Želim zahvaliti rektorica Zadarskog sveučilišta Dijani Vican i svim drugim članovima ovoga Povjerenstva koji su sukladno našem dogovoru iz srpnja ove godine dovršili rad na Akcijskom planu. Dokument koji su mi danas dali je vrlo precizno elaboriran mjerama koje se trebaju poduzeti u nizu područja, kazao je Plenković na konferenciji za novinare.

>>>Informatika napokon postaje obvezna

Napomenuo je da je taj dokument usuglašeni i donesem konsenzualno uz nekoliko sitnih manjih drukčijih mišljenja pojedinih članova PSP-a, ali globalno gledajući da je to dokument iza kojega u cjelini mogu stati svi članovi Posebnog stručnog povjerenstva.

Ideja je da obrazovanje u Hrvatskoj bude tema oko koje gradimo najširi mogući konsenzus, da u tom procesu sudjeluju ljudi koji su zavrijedili u njemu biti zbog svojih stručnih i akademskih kvalifikacija, ali i zbog činjenice da pripadaju različitim političkim opcijama i različitim svjetonazorima, kazao je Plenković.

Bit našeg budućeg angažmana na provedbi Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije će se fokusirati se na to da da tema bude svojevrsna pozitivna kompeticija između onih koji žele dati više doprinosa, a ne tema koja će stvarati podjele u hrvatskom društvu, dodao je premijer.

>>> Divjak: Krećemo u pilot projekt kurikularne reforme

Kazao je da je zajednički cilj partnera u parlamentarnoj većini da se početkom iduće školske godine krene s pilot projektima u školama, kako bi se novi obrazovni program testirao. Da bismo to mogli, potrebno je provesti mjere koje su ovdje sadržane u Akcijskom planu, provesti određenu proceduru na razini Ekspertne radne skupine i sve pripreme kako bi pojedine škole bile u stanju eksperimentalno krenuti sa tim programima.

Ti programi će, dugoročno gledajući, graditi naše mlade da budu konkurentni, da spojimo obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada, da svima bude jasno ukorijenjena identitetska pitanja, vrijednosni sustav, hrvatska povijest, hrvatski jezik, hrvatska kultura, ali isto tako široko opće znanje koje naše nove generacije čini konkurentni na europskom i na globalnom tržištu rada, kazao je premijer Plenković i zaključio da će se o promjene u Provjerenstvu znati tek nakon što budu dogovorene među partnerima.

Divjak ne odustaje od obrazovne reforme

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zahvalila je u četvrtak Posebnom stručnom povjerenstvu što je izradilo i u najvećoj se mjeri usuglasilo oko prijedloga Akcijskog plana za provedbu obrazovne strategije, koji su danas predali premijeru Andreju Plenkoviću, te je poručila da neće odustati od obrazovne reforme.

>>>Divjak: Krećemo u pilot projekt kurikularne reforme

Divjak je kazala da ni sama nije ranije vidjela prijedlog Akcijskog plana, te da će ga Ministarstvo proučiti i o njemu se očitovati.

- Što se tiče provedbe obrazovne reforme, moj tim i ja radimo na tome i dalje ćemo, bez obzira na širi kontekst, raditi na tome da to pripremimo za iduću godinu, i od toga ne odustajemo, poručila je.

Divjak je naglasila da će se o rekonstrukciji Posebnog stručnog povjerenstva i načinu rada i izbora Ekspertne radne skupine razgovarati vezano uz koalicijski dogovor HNS-a i HDZ-a.

21. travanj 2024 05:22