Aktualno
StoryEditor

Počela je priprema strategije za Zagreb kao Pametni grad

24. Studeni 2016.

Kao uvod u okrugli stol o Javnoj rasvjeti i pametnom energetskom planiraju na Liderovoj konferenciji “48 sati – Susret gradonačelnika i poduzetnika”, prezentaciju je održala  Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (Regea). Julije Domac iz agencije pokušao je pojasniti kako financirati, sprovesti i inspirirati Pametne gradove u Hrvatskoj.

- Moramo razmišljati kako gradove učiniti pametnima jer oni troše 70 posto električne energije i stvaraju 75 posto emisije stakleničkih plinova - kazao je Domac koji je naglasio da je Regea počela pripremati strategiju za Zagreb Pametni grad, koji je trenutno na 26. mjestu od svih europskih glavnih gradova.

Ponuda novca

- EU traži minimalno tri posto BDP za financiranje razvoja Pametnih gradova u Hrvatskoj - rekao je Hrvoje Maras iz Regea agencije te dodao da za sektor energetike za gradove raspoloženo 211 milijuna eura za obnovu javnih zgrada. Novac se nudi i urbanim centrima, odnosno anglomeracijama, a u Hrvatskoj je sedam takvih centara odabrano za dodjelu tih sredstava, kazao je Maras.

- Imamo na raspolaganju zajmove, garancije, kapitala i druge instrumente podjele rizika sa privatnim sektorom za razvoj - napominje Maras dodavši da su javna sredstva vrlo racionalna.

Primjerice, zahvaljujući sufinanciranju iz programa EU ‘Newlight‘ za obnovu javne rasvjete korist je višestruka za jedinice lokalne zajednice, jer okrupnjivanjem nekoliko projekata može se sufinancirati puno toga, a Regea je izradila cijeli set dokumentacije koja se može koristiti pri prijavljivanju na ovaj program, kazao je Maras i predstavio je primjer Litve koja je uložila 463 milijuna eura, a sad ima preko milijardu eura investicija u razvoj Pametnih gradova.

06. prosinac 2022 18:19