Aktualno
StoryEditor

Poduzetnica iz Osijeka Kristina Kovačević nakon samozapošljavanja preživjela prvu godinu poslovanja

06. Prosinac 2017.

Mjera za samozapošljavanje jedna je od najuspješnijih mjera jer čak 80 posto onih koji su je koristili, preživi prvu godinu i nastavi s poslovanjem. Jedna od njih je i mlada poduzetnica iz Osijeka, Kristina Kovačević, direktorica digitalne kreativne agencije Media Industry, specijalizirane za komunikaciju na društvenim mrežama, content marketing, fotografiju i grafički dizajn. Nakon uspješne prve godine poslovanja, ova poduzetnica nastavlja s radom, a planira zaposliti cijeli tim ljudi.

- Media Industry proslavio je prvi rođendan u najveselijem mjesecu u godini, 1. prosinca. Prva godina je uskoro pri kraju i veselim se sljedećoj, neka bude još veselija s još više izazova i zadovoljnih klijenata. Imam u planu okupiti mladi tim ljudi oko sebe koji žele raditi i napredovati u svojoj struci, rekla je Kovačević, dodavši da želi pružiti priliku mladim osobama koji tek izađu s fakulteta puni elana i željni učenja te da vjeruje kako će sljedeće godine ostvariti taj cilj.

[caption id="attachment_308736" align="aligncenter" width="750"] Foto: Kristina Kovačević[/caption]

Iznimno je zadovoljna što je preživjela prvu godinu poslovanja jer, kako kaže, mnogo poduzetnika stavi ključ u bravu već prve godine.

- Pronašla sam divne klijente koji su mi dali potpuno povjerenje, što je divan osjećaj kada tek ulaziš u svijet poduzetništva. Još divniji osjećaj je rasti sa svakim odrađenim poslom te zadržati stalne i zadovoljne klijente.

>>>Mogu li nove mjere aktivnog zapošljavanja pomoći aktualnom lovu na sezonske radnike

Što se tiče poticaja, preciznije 25 tisuća kuna, oni su joj dobro došli na samom početku poslovanja za kupovinu najosnovnijih stvari koje su potrebne svakom poduzetniku početniku – od računala, printera, uredskog namještaja do pečata.

- Dio potpore bio je izdvojen za doprinose, što mi je uvelike olakšalo sami početak do pronalaska prvih klijenata. Potpora je bila raspoređena i prije nego sam je primila. Na sreću, unaprijed sam znala što mi je neophodno i na što ću je potrošiti, tako da nije bilo nenadanih situacija. Iznos je potrošen najvećim dijelom na opremu i doprinose.

[caption id="attachment_308740" align="aligncenter" width="750"] Iz ureda agencije Media Industry, Foto: Kristina Kovačević[/caption]

Naime, u odnosu na lani, ove je godine u ožujku povećan iznos subvencije te sada više ne iznosi 25 nego 35 tisuća kuna i uvedena je mogućnost da se osobama koje su se samozaposlile odobri korištenje mjere stručnog osposobljavanja.

- Iznos od 25 tisuća bio je taman, iako ne bi bilo viška niti da je potpora bila veća. Drago mi je što su prepoznali taj nedostatak i nadodali još 10 tisuća za buduće poduzetnike koji se odluče iskoristiti potporu za samozapošljavanje, rekla je ova mlada poduzetnica, istaknuvši da osobno ne podržava stručno osposobljavanje iz razloga što većina poduzetnika dobiva besplatnu radnu snagu i to maksimalno iskorištava.

Da bi došla do mjere za samozapošljavanje i pokrenula vlastiti posao, poduzetnica Kristina Kovačević prošla je nekoliko koraka. Prvi korak bio je odlazak na Hrvatski zavod za zapošljavanje, a drugi je bila izrada poslovnog plana i troškovnika. Treći korak zahtijevao je strpljenje, odnosno čekanje pozitivne ocjene.

[caption id="attachment_308741" align="aligncenter" width="750"] Katalog usluga agencije Media Industry, Foto: Kristina Kovačević[/caption]

- Početak je bio pun izazova koji su ujedno i najveći čar poduzetništva i jedan od razloga zašto sam pokrenula svoj posao. Svi koji imaju odličnu ideju i razrađen poslovni plan, a nemaju ušteđevine, mjera za samozapošljavanje je dobra prilika koju bi bilo šteta propustiti. Najviše se razveselim kada me studenti, većinom djevojke, kontaktiraju i raspituju se o otvaranju poslovnog subjekta. Razljutim se najviše na priče o odlasku mladih, ne zbog njihovih razloga, već zbog tolike prašine koja se diže. Bilo bi nam svima bolje da se ta silna energija usmjeri na otvaranje novih radnih mjesta, istaknula je mlada poduzetnica Kristina Kovačević.

>>>‘Od mjere do karijere’: Vlada predstavila politiku za pomoć svima na marginama tržišta rada

Tijekom četiri godine, preciznije od 2012. do 2016. godine, više od 13 tisuća građana dobilo je potpore za samozapošljavanje, gotovo 322 milijuna kuna.  Što se tiče prvih 10 mjeseci ove godine, dodijeljeno je 2619 potpora za samozapošljavanje, a radi se o iznosu od 87 milijuna kuna.

28. travanj 2024 10:54