Aktualno
StoryEditor

Pokrenuli festival, dogodio im se startup: Kako je nastao sustav Ticket2go

29. Lipanj 2019.

Kad su prije sedam godina organizatori Forestlanda započinjali sad već dugogodišnju uspješnu priču festivala malo tko je razmišljao koliko daleko će to sve otići.

Organizacija događaja sama po sebi je kompleksna. Od osmišljavanja koncepta do aktivnosti uoči, za vrijeme i nakon događaja, pa do izgradnje, provođenja i trajanja festivala ponekad je potrebno i 365 dana, a jedna od aktivnosti koje su izazov jest i ticketing, odnosno sustav prodaje ulaznica.

- 2013. i 2014., prve dvije godine festival Forestland bio je besplatan, nije bilo ulaznica i događaj je bio znatno manji. Već naredne godine festival je bio u trajanju od tri dana, da bi 2016., 2017. i 2018. trajao dva dana, Više dana trajanja festivala i dolazak većih imena prisilio nas je da osmislimo i odrediti cijene, uvjete, kategorije, ali i način prodaje ulaznica. To nam je otvorilo jedan novi, drukčiji svijet - krenuo je s pričom Krešimir Biškup, glasnogovornik festivala Forestland i nastavio:

- Koncept ulaznica do početka prodaje treba kompletno osmisliti. Ako se zbog nepažnje ili nemara dogodi greška ili napravimo krivi korak u planiranju, to postaje komunikacijski problem. Naknade i troškovi ulaznica preko postojećih servisa bile su visoke, odnosno komplicirane za održavanje. Svaka izmjena, obračun, kontrola i nadzor iziskivalo je puno vremena i snage za rješavanje problema. Već 2016. godine odlučili smo osmisliti vlastiti sustav i tako je nastao www.ticket2go.hr.

place2go

Novi sustav - Ticket2go.hr

Krajem festivalske sezone 2015. organizatori Forestlanda krenuli su u osmišljavanje vlastitog sustava i web servisa. U nekoliko dana, mjeseci, nastao je projekt Ticket2go.hr, novi koncept za prodaju ulaznica i rezervacija za koncerte, sportske događaje, kulturne priredbe i ostale javne i privatne događaje.

U samo nešto više od tri godine, ticket2go.hr je iz koncepta i male aplikacije postao servis koji koriste najveći događaji na sjeveru Hrvatske poput utrka Speedway GPQ u Donjem Kraljevcu, glazbenih koncerata od Čehaj festa do Jelene Rozge i Vojka V te manjih događaja poput Picnica, produkcije Koraka u GOC-u, ali i svih događaja u organizaciji Forestland kolektiva.

Na početku je aplikacija bila u vlasništvu udruge mladih, no Ticket2go.hr je danas u vlasništvu tvrtke Forestland j.d.o.o. direktora Nikole Horvata.

- Kad smo kretali u razvoj ove aplikacije, znali smo što nam treba. Tehnološka znanja imamo, ali nedostajalo nam je iskustva u osmišljavanju koncepta ulaznica. Online servis završili smo s programiranjem u nekoliko mjeseci, a još toliko nam je bilo potrebno za usklađivanje mogućnosti prodaje s potrebama tržišta. U početku smo imali veću prodaju offline, na prodajnim mjestima u Čakovcu i okolici, da bi kasnije primat ipak postao online. Danas se većina ulaznica prodaje online uoči samog događaja - kaže Horvat.

[caption id="attachment_389580" align="aligncenter" width="750"] Nikola Horvat[/caption]

Događaji koje ticket2go.hr pokriva većinom su na sjeveru Hrvatske, a kako kažu, ne planiraju se širiti nacionalno, već kvalitetnije pokriti bazu.

- Jednom kad smo kupce naučili na sustav, kad su korisnici uvidjeli prednost e-ulaznice i jednostavnost takve logistike, Ticket2go.hr je postao pravi hit. Prednost ove aplikacije nije samo u jednostavnosti prodaje, već i u popratnom marketingu koji radimo za svakog klijenta posebno. Iznimno smo ponosni na svaku suradnju koju ostvarujemo pa tako komuniciramo i sve projekte kroz Instagram, Facebook i ostale marketinške kanale koje koristimo - objašnjava direktor Ticket2go-a.

Naravno, cijeli razvoj od ideje do aplikacije nije prošao bez izazova, a spremni su i na budućnost koja sa sobom nosi nove izazove.

- Najlakše je bilo napraviti sustav za jednokratne događaje, primjerice koncerte. U tom slučaju kupac dolazi s ulaznicom, ona se skenira i kupac ulazi. Za bilo kakve druge događaje potrebne su nadogradnje, osmišljavanje cijelog koncepta. Prvi izazov nam je bio napraviti mobilnu aplikaciju kao nadogradnju na web aplikaciju gdje se kamerom skenira QR kod koji verificira ulaznicu. Mobilna aplikacija zasad nam je samo administratorska, dok bismo u budućnosti  htjeli i u aplikaciju Forestland s Play Storea implementirati Ticket2go, ali i napraviti zasebnu aplikaciju u kojoj se putem mikro transakcija mogu kupiti ulaznice. Uz taj izazov za idući period izazov nam je i izgradnja custom dvorana s numeriranim sjedalima i mjestima, primjerice za Speedway stadion Millenium u Donjem Kraljevcu, ali i primjerice domove kulture, odnosno kina u Prelogu i Murskom Središću kako bi omogućili online rezervacije i kupovine karata i za takva događanja.

Dok je nekima veliki izazov nedostatak interesa za uslugu koju nude, Ticket2go je imao upravo suprotan problem.

- Najveći izazov nam je bio događaj "Blast4Past" u Čakovcu gdje smo imali gotovo 3000 upita po sekundi i što nam je srušilo dva puta sustav. Prvi puta smo odgodili kupovinu ulaznica za ovaj događaj za 24 sata, povećali resurse servera čak četiri puta da bi za idući početak prodaje i to bilo gotovo nedostatno, no preživjeli smo - priča nam Horvat.

Uskoro slijedi i redizajn mobilne aplikacije.

- Aplikacija je kodirana u Microsoft.NET a baze i ORACLE sustav su zahvalni za održavanje. U dogledno vrijeme čeka nas redizajn UX sustava, ali i mobilne aplikacije. Razvili smo mobilnu aplikaciju koja u ovoj prvoj verziji omogućava samo adminsko korištenje, odnosno real time praćenje statistike, skeniranje ulaznica i ažuriranje podataka. U drugoj, novoj verziji ona bi morala biti dostupna i za iOS sustave, ali i omogućavati korisničko ažuriranje podataka, kupljenih ulaznica kao i samu kupovinu ulaznica.

U sustavu Ticket2go.hr kroz protekle tri godine generirano je 45 događaja, plasirano preko 30 000 ulaznica, a u 2019. i 2020. nas očekuje prema prognozama još barem toliko raznih manifestacija, događaja i koncerata. Prvi na redu je festival Forestland, koji će se održati od 19. do 21. srpnja u Međimurju. Trajat će 48 sati, a na tri pozornice ugostit će 53 artista.

26. ožujak 2023 16:34