Aktualno
StoryEditor

Politička trgovina podacima: Deutsche Post prodao strankama ‘statističke vrijednosti‘ klijenata

02. Travanj 2018.

Njemačka pošta (Deutsche Post) je u ponedjeljak odbacila kritike koje su uslijedile nakon što je objavljeno da je statistike o svojim mušterijama prodavala političkim strankama koje su te podatke koristile tijekom predizborne kampanje za prošlogodišnje parlamentarne izbore u Njemačkoj.

„Deutsche Post Direkt pohranjuje i prerađuje podatke o klijentima pridržavajući se striktno zakona o zaštiti osobnih podataka“, priopćila je tvrtka koja djeluje u sklopu Deutsche Post.

>>> Vesselin Popov: Nakon 300 ‘lajkova‘ Cambridge Analytica vašu osobnost poznaje bolje od partnera

Tvrtka je objasnila da trećima ne prodaje osobne podatke nego „statističke vrijednosti“ koje se odnose na tzv. „mikro jedinicu“ koju sačinjava šest domaćinstava.

„Pritom se ne radi o osobnim podacima nego samo o statističkim podacima koji se temelje na principu slučajnog uzorka“, priopćila je Deutsche Post Direkt.

>>> Google i Facebook vrebaju svaki online korak korisnika i upijaju osobne podatke

Stranke su navodno za ove podatke platile po 50.000 eura.

Dnevnik Bild am Sonntag javio je u nedjelju da Deutsche Post Direkt od 2005. političkim strankama prodaje ove statističke podatke na temelju kojih stranke prilagođavaju svoje lokalne predizborne kampanje.

Kako piše Bild am Sonntag, Deutsche Post Direkt je za potrebe predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2017. strankama Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Liberalno-demokratskoj stranci (FDP) prodala podatke o pojedinim gradskim četvrtima iz kojih je moguće naslutiti eventualnu naklonjenost nekoj političkoj opciji.

>>> Putujete li zrakoplovom, policija će znati sve o vama

Podaci sadrže informacije o kupovnoj moći, spolu, stupnju obrazovanja, starosti, bračnom i imovnom stanju uključujući i informacije o vrijednosti automobila. Podaci se odnose na oko 20 milijuna stambenih objekata s oko 34 milijuna domaćinstava. Na temelju tih podataka CDU i FDP su se odlučile u kojim četvrtima se isplati provoditi direktne i intenzivne kampanje. Stranke su navodno za ove podatke platile po 50.000 eura.

CDU je priopćio da je od Deutsche Post Direkt naručio „statističku vjerojatnost glasanja za CDU“  ali da se radilo o podacima koji su „potpuno anonimni“. I FDP je priopćio da paketi sa statističkim podacima odgovaraju zakonu o zaštiti osobnih podataka.

>>> SAD ‘prkosi‘ terorizmu: Pregled aktivnosti na društvenim mrežama uvjet za dobivanje vize

21. veljača 2024 22:02