Aktualno
StoryEditor

Posadi jelu, spasi pčelu: humanitarna inicijativa u općini Fužine

16. Studeni 2023.
Spasi pčelu, posadi jelu

U srcu goranskog kraja, u općini Fužine, gdje priroda govori svojim tišim jezikom, realizirati će se humanitarna inicijativa pod nazivom ‘Posadi jelu, spasi pčelu‘.

Ova hvalevrijedna akcija predstavlja nastavak pošumljavanja koje je započelo prikupljanjem sredstava na Medun Festu, a organizira se u suradnji Općine Fužine, Ureda za turizam Općine Fužine i Pčelarske udruge "Medun" Delnice.

U subotu, 18. studenoga, s početkom u 9 sati, na poluotoku Čoka, uz jezero Bajer i na sanjkalištu Plasa u Vratima, bit će zasađeno 250 sadnica smreke i jele. Financiranjem sadnica jele i smreke, zajednica se uključuje u obnovu šumskih resursa, ključnih za proizvodnju visokokvalitetnog pčelinjeg proizvoda - meduna.

David Bregovac, načelnik Općine Fužine, pozivao je građane da mu se pridruže akciji pošumljavanja. Istaknuo je kako ove akcije pružaju djeci kvalitetnu edukativno-radnu podršku u prirodnom okružju, omogućujući im učenje o, između ostaloga, važnosti šuma za čist zrak i vodu, zaštiti od erozije tla, stvaranju staništa za divljač te utjecaju na ekonomske vrijednosti, uz pružanje brojnih mogućnosti za rekreaciju.

Medun, autohtoni proizvod ovog područja, dobiven je od medne rose koju pčele unose u košnicu te ga prerađuju. Osim što je iznimno djelotvoran za ljudski organizam, s obiljem antioksidansa, aminokiselina i minerala, potiče očuvanje srca, jača krvožilni sustav, te pomaže regeneraciji dišnih organa.

Inicijativa ‘Posadi jelu, spasi pčelu‘ također označava kontinuitet održavanja Medun Festa, tradicionalne manifestacije kojom Općina Fužine ističe važnost revitalizacije proizvodnje autohtonih, goranskih proizvoda, uključujući visoko-vrijedan medun.

Svi zainteresirani pozvani su pridružiti se ovom hvalevrijednom pothvatu na poluotoku Čoka u subotu u 9 sati. Nakon završetka sadnje, osiguran je topli obrok u lovačkoj kući Na Majeru u 13:00 sati, s fažolom i kobasicama kao gastronomskim užitkom.

Rukavice, motika ‘Hrasnica‘ i malo dobre volje - to je sve što trebate ponijeti sa sobom kako biste sudjelovali u ovoj plemenitoj akciji. Važnost pošumljavanja ne može se dovoljno naglasiti, a održivost ekosustava postaje imperativ u očuvanju prirode za buduće generacije.

Za one koji žele podržati ovu inicijativu, medun je dostupan kod goranskih pčelara specijaliziranih za proizvodnju meduna ili na Zelenoj tržnici u središtu Fužina svake subote od 15:00 do 17:00 sati, gdje se mogu pronaći i drugi proizvodi goranskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Dodatne informacije o inicijativi ‘Posadi jelu, spasi pčelu‘ možete pronaći na Facebook stranici Tourist info Fužine (@tfuzine), gdje se dijele inspirativne priče o očuvanju prirode i zajednice.

08. prosinac 2023 01:51