Aktualno
StoryEditor

Pozivi na zabranu i bojkot Ljepotice i zvjeri zbog ‘promicanja homoseksualnosti‘

04. Ožujak 2017.

Igrana verzija Disneyjevog klasika Ljepotica i zvijer još se službeno nije ni počela prikazivati u kinima, a već je naišla na osudu i neodobravanje pojedinaca s obzirom na to da se u njemu pojavljuje lik homoseksualnih sklonosti.

Ljepotica i zvijer, prvi je Disneyjev film s likom koji ne skriva svoje homoseksualne sklonosti. Naime, iako su Disneyjevi crtići i filmovi uvijek prikazivali princezu koja traži svojeg princa, u Ljepotici i zvijeri prvi će put biti prikazana i ljubav dvojice muškaraca. U intervjuu za Attitude Magazine redatelj Bill Condon je rekao da će gledatelji u najnovijem Disneyjevu ostvarenju vidjeti prvi ‘ekskluzivni gay trenutak‘ koji se događa u kratkoj sceni kad Gastonov pobočnik LeFou, kojega glumi Josh Gad, istražuje svoju seksualnost i naklonjenost muškarcima. Condon je za časopis potvrdio da je LeFou u filmu prikazan kao ‘osoba koja u jednom trenutku želi biti macho muškarac poput Gastona, a u drugome ga želi poljubiti‘.

- Zbunjen je. Ne zna točno što želi... on je netko tko nije svjestan tih osjećaja i upravo ih otkriva. Josh je to odglumio na vrlo suptilan i poseban način, objasnio je Condon.

>>> Nakon odbijanja Pepeljuge Ema Watson prihvatila ulogu Ljepotice

Disneyjeva inicijativa da promiču LGBT vrijednosti među djecom, nije baš najbolje dočekana u Americi, ali ni u Rusiji. Tamo se ruski zastupnik Vitalij Miljonov, koji je već otprije poznat po homofobnim izjavama, obratio Ministarstvu kulture apeliravši da se zabrani prikazivanje Disneyjeva filma ukoliko se pokaže da on slavi homoseksualnost. U  pismu upućenom ministru kulture Vladimiru Medinskom, Miljonov navodi da film ‘napadno i besramno promiče grijeh i perverzne seksualne odnose‘.

Evangelički svećenik iz Alabame je pak pozvao na bojkot filma, a pridružio mu se i Franklin Graham iz Sjeverne Karoline, koji je u četvrtak na svojoj Facebook stranici također pozvao američku javnost na bojkot filma. Njegov je post u petak podijeljen 88 000 puta. Vlasnici kina na otvorenom u Alabami donijeli su odluku da će zabraniti prikazivanje nove verzije Disneyjeva klasika koji se počinje prikazivati 16. ožujka.

https://www.youtube.com/watch?v=bBcQ50L20p0

28. travanj 2024 23:59