Aktualno
StoryEditor

Pranić: Plaća za koju HDZ iznosi neistine, nikada nije isplaćena

24. Siječanj 2018.

Gradonačelnik Vrgorca i Mostov saborski zastupnik Ante Pranić u srijedu je suludim optužbama ocijenio objavu vrgoračkog HDZ-a o njegovoj gradonačelnikoj plaći od 9000 kuna koju, ističe, uopće ne prima, te je one koji ga prozivaju nazvao uhljebima koji su Vrgorac ostavili u milijunskim dugovima.

Klub vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vrgorca u srijedu je demantirao informaciju da je Pranić najštedljiviji gradski čelnik u Hrvatskoj jer je, kako navode, gradonačelnička plaća u Vrgorcu početkom godine uvećana 2,5 puta - na oko 9000 kuna neto, odnosno oko 13.500 kuna bruto.

- Ne znam odakle obraz HDZ-ovim uhljebima da mi se uopće obraćaju, napisao je Pranić u reagiranju na tu objavu HDZ-ova Kluba vijećnika u kojoj su naveli da je odluku o povećanju koeficijenta za izračun plaće gradonačelnika s 1,4 na 3,5 Vijeće Grada Vrgorca donijelo još 5. prosinca prošle godine.

>>>Vrgorački gradonačelnik ima plaću manju od hrvatskog prosjeka

Pranić dalje objašnjava da je od 27. lipnja 2016. do 1. siječnja 2018. plaća gradnačelnika Vrgorca iznosila u neto iznosu 4300 kuna, a od 1. siječnja ove godine, nakon što je stupio na dužnost saborskog zastupnika, tu dužnost obnaša volonterski, bez naknade u gradu Vrgorcu.

- Plaća za koju HDZ iznosi neistine, nikada nije isplaćena, a taj modalitet je trebalo pravno ostvariti radi podizanja plaće u gradskoj upravi ostalim zaposlenicima koji su zbog mjera štednje 18 mjeseci primali minimalne plaće, pojašnjava Pranić.

HDZ je u Vrgorcu ostavio milijunske dugove, neisplaćene stipendije, subvencije...

Zanimljivo mu je, kaže, što ga prozivaju iz vrgoračkog HDZ-a "koji je iza sebe ostavio milijunske dugove, neisplaćene stipendije, neisplaćene subvencije poljoprivrednicima, kao i brojne neplaćene račune prema dobavljačima".

- Ni to im nije bilo malo, pa je moj prethodnik uživao punih šest mjeseci privilegiju najskupljeg djelatnika grada dok su zaposlenici grada imali minimalac, a ja kao gradonačelnik dijelio njihovu sudbinu. Navikao sam na HDZ-ova prozivanja, ali građani su pokazali na izborima što misle o njima, a što o meni, ističe Pranić.

U priopćenju dalje navodi da je 18 mjeseci imao minimalnu plaću bez službenog mobitela, a sa svojim timom gradsku upravu grada Vrgorca učinio jednom od najštedljivih, ali i jednom od nauspješnijih po broju realiziranih projekata. Među njima izdvaja ulaganje od 100 milijuna kuna u gospodarskoj zoni Ravča, odobrenih osam milijuna kuna bespovratnih sredstava u 2018. godini, te pokretanje poduzetničkog centra preko kojega je 40-ak OPG-ova dobilo po 15.000 eura bespovratnih sredstava.

>>>HDZ demantira: Gradonačelnik Vrgorca nije najštedljiviji gradski čelnik, plaća mu je 9000 kuna

Vrgorac je četvrti grad u Hrvatskoj po povećanju zaposlenosti u 2016. u odnosu na 2015., trenutno su u pripremi projektne dokumentacije u vrijednosti više od 10 milijuna kuna, povećali su naknade za novorođenčad i poticaj poljoprivrednicima dvostruko, a uložili su i osam milijuna kuna za obnovu vodoopskrbe i sustava oborinske i fekalne kanalizacije.

Paralelno su, kaže Pranić, sanirali veliku vrijednost naslijeđenih dugovanja, a samo su danas platili jednom izvođaču 300.000 kuna za račun iz 2014. godine.

Bivši HDZ-ov gradonačelnik uhljebljen u županijskoj upravi

- Mogu navesti i što su u tih 18 mjeseci sve radili oni koji me danas prozivaju - bivši gradonačelnik HDZ-a uhljebljen je u županijskom uredu, kandidatkinja na zadnjim izborima krenula je raditi u poreznoj upravi, a dva zadnja predsjednika HDZ-a zaposleni su u državnim ustanovama. Očito su zadnjih 18 mjeseci brinuli samo za vlastita primanja i uhljebnička mjesta, pa ne znam odakle im obraz da mi se uopće obraćaju, navodi Pranić

- Vjerojatno je razlog za ove sulude optužbe činjenica da je grad Vrgorac sinoć uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti lex šerif Ustavnom sudu, zaključio je.

19. srpanj 2024 14:20