Aktualno
StoryEditor

Predsjednica: Biti ravnodušan prema demografskom nestajanju znači odustati od budućnosti

11. Lipanj 2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović kazala je u ponedjeljak, predstavljajući prijedloge mjera populacijske politike, kako je riječ o o životnom pitanju, pitanju opstanka Hrvatske kao države i naroda.

>>>Grabar-Kitarović predložila Plenkoviću sjednicu Vlade o demografiji i blokiranima

"Riječ je o životnom pitanju, pitanju opstanka Hrvatske kao države i hrvatskog naroda", kazala je Grabar Kitarović.

Ukazavši na porast udjela starijeg stanovništva, sve manji broj rođene djece, odlazak mlade i aktivno sposobne populacije iz Hrvatske, predsjednica je kazala da će sve to imati izravne učinke na nacionalnu sigurnost, gospodarski rast, socijalnu stabilnost i ukupnu budućnost hrvatskog naroda i države.

Podsjetila je da je rješavanje pitanja demografije bilo jedan od najvažnijih dijelova njezina izbornog programa. "Demografska revitalizacija bila je i jest na vrhu prioriteta kojima sam posvetila svoj mandat. Ostati ravnodušnim na činjenicu našeg demografskog nestajanja značilo bi u krajnjoj liniji odustati od budućnosti", kazala je predsjednica.

>>>Grabar-Kitarović o pomoći Slavoniji: Osnovati agrobanku, navodnjavanje besplatno

Istaknula je također da je rješavanje demografskih problema neodvojiv i sastavni dio ukupne razvojne politike.

Grabar Kitarović kazala je da je plan mjera pisala osobno u suradnji sa svojim savjetnicima, dodavši da je riječ o radnom dokumentu koji se može mijenjati sukladno javnoj raspravi i daljnjim konzultacijama s dionicima javnog, političkog i gospodarskog života.

"Provedba tih mjera naravno ima svoju cijenu ali njihova neprovedba ima još veću cijenu, a to je nestanak hrvatskog naroda i države u ne tako dalekoj budućnosti. Provedba ovih mjera nije trošak nego ulaganje u budućnost ", istaknula je predsjednica.

>>>Grabar-Kitarović i bugarski predsjednik zabrinuti stanjem jugoistočne Europe

Dodala je da njezin prijedlog sadrži mjere koje se mogu i moraju provoditi odmah, te one koje se moraju provoditi u fazama.

"Hrvatskoj su potrebne duboke, korjenite društvene promjene kako bi i uspjeh provedbe spomenutih mjera bio potpun. Ovaj prijedlog mjera ne ovisi samo o gospodarskim okolnostima i političkoj volji za njihovu provedbu, nego u društvenoj klimi koja će ih pratiti sljedećih godina", rekla je.

>>>Grabar-Kitarović na Facebooku: Žao mi je, pozivam Vladu i oporbu na dogovor o opstanku Hrvatske

Napomenula je i da dosadašnje demografske strategije nisu dale željene rezultate jer su se provodile samo pojedinačne mjere, odnosno tek djelomično i kratkoročno.

Nakon predstavljanja predsjedničinih mjera populacijske politike, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić održala je konferenciju za medije na kojoj je istaknula kako Vlada već provodi izložene mjere.

"Sve što je predsjednica iznijela je u skladu s programom vlade, vlada je dobila izbore i ove ciljeve će ostvariti. Činjenica je da je ovo međuresorni problem i zadatak cijelog društva. Mjere se već provode. Pratili smo izlaganje. Predsjednica ima tim stručnjaka predvođen demografom Akrapom koji je radio na materijalu. Kada dobijemo materijal razmotrit ćemo ga na vijeću za demografsku revitalizaciju," kazala je Murganić.

23. travanj 2024 16:23