Aktualno
StoryEditor

Preminuo je Stanislav Petrov, čovjek koji je spasio čovječanstvo od nuklearnog rata

19. Rujan 2017.

Sovjetski vojnik Stanislav Petrov 26. rujna 1983. zaprimio je poruku da je iz SAD-a lansirano pet nuklearih projektila čija je meta udara Moskva. Petrovu se učinilo kako je riječ o lažnoj uzbuni. Stoga nije naredio protuudar, čime je spasio svijet od nuklearnog rata. Nažalost, stigle su vijesti da je Petrov preminuo u svibnju ove godine u 77. godini života, javlja Gizmodo.

Karl Schumacher, politički aktivist iz Njemačke, bio je jedan od prvih ljudi koji je objavio priču o Petrovu krajem 90-ih, a nedavno ga je pokušao kontaktirati da bi saznao kako je Petrov preminuo. Petrovljev sin Dimitrij potvrdio je kako je čovjek koji je spasio svijet preminuo 19. svibnja 2017.

>>>Preminuo legendarni glumac Ljubiša Samardžić

U vremenu zbog kojeg bi ga se svijet zauvijek trebao sjećati Stanislav Petrov imao je 44 godine, a radno mjesto bio mu je bunker za detektiranje projektila na jugu Moskve. Njegovo računalo prikazalo je signale da je pet nuklearnih projektila na putu prema Moskvi, kao i njihovo vrijeme udara. To mu je ostavljalo na raspolaganju 20 minuta da pokrene protunapad. No, Petrov je svom nadređenom kazao kako je u pitanju lažna uzbuna, iako nije imao prave dokaze za takvu tvrdnju. Tom reakcijom spasio je milijune života.

U 2013. za BBC je kazao kako su sirene zavijale dok je on nekoliko sekundi gledao veliki crveni ekran na kojemu je pisala riječ ‘lansiranje‘. Iako je zaprimio podatke da se radi o napadu, nije poslao obavijest vrhovnom zapovjedniku jer vjerojatno nitko ne bi u tom trenutku pomislio da se radi o lažnoj uzbuni.

Petrov je tog dana u bunkeru bio jedina osoba koja je imala civilno obrazovanje, dok su svi ostali nazočni bili profesionalni vojnici koji bi prijavili nadolazeći napad jer su učeni da daju i slušaju naredbe. Srećom, Petrov je poslušao intuiciju koja mu je govorila da je uzbuna lažna.

>>>Preminuo suosnivač modne kuće Yves Saint Laurent

Petrovljeva intuicija zapravo je bio racionalan zaključak da bi Amerikanci, da su lansirali projektile, svakako lansirali mnogo više od pet komada. Također, smatrao je da novi sustav upozorenja potencijalno može poslati krive signale.

Da je Petrov bio u krivu, ugrozio bi mogućnost Sovjetskog Saveza da se obrani od nuklearnog napada. Srećom, ‘intuicija‘ ga nije prevarila i tako je spriječio Treći svjetski rat.

15. svibanj 2022 23:42