Aktualno
StoryEditor

Prihod Podravke u prvom tromjesečju 913,2 milijuna kuna, predložena dividenda od 7 kuna

28. Travanj 2017.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka u prvom tromjesečju 2017. godine iznosili su 913,2 milijuna kuna, izvijestili su iz te tvrtke.

>>> Pucar: Podravki je u interesu pomoći Agrokoru

Na kretanje ukupnog prihoda od prodaje u Grupi Podravka, koji je niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 83,9 milijuna kuna, utjecala je prodaja poslovnog programa pića, ukidanje dijela mesnog asortimana, poremećaji na tržištima regije Adrija uslijed izvanrednih okolnosti povezanih s najznačajnijim kupcem, promjena distributera za tržište Zapadne Europe te privremeno smanjivanje prodaje glavnom distributeru na tržištu Rusije.

Više od 70 posto prodaje na stranim tržištima

Grupa Podravka ostvarila je u prvom tromjesečju ove godine više od 70 posto prodaje na inozemnim tržištima. Tijekom ožujka pojačane su marketinško-prodajne aktivnosti koje već u travnju daju pozitivne pomake u prodaji.

>>> Podravka otvorila tvornicu u Tanzaniji, investicija vrijedna 4 milijuna eura

Ostvarena bruto dobit u prvom tromjesečju iznosi 320,6 milijuna kuna, a neto dobit 18 milijuna kuna. Najveći utjecaj na smanjenje iskazane neto dobiti imali su, između ostalog, veći troškovi realiziranih opcijskih dionica u navedenom razdoblju, navode iz Podravke.

Kada je riječ o strateškim poslovnim područjima Grupe Podravka, posebno vrijedi istaknuti pozitivna kretanja u segmentu Farmaceutika čiji su prihodi iznosili 189,6 milijuna kuna, što predstavlja rast od 4 posto u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine. Na navedeni rast prodaje najviše su utjecali vlastiti brendovi koji su ostvarili rast prihoda od 4,3 posto.

>>> Podravka predstavila inovativan proizvod – Supisol

Prosječna dnevna cijena dionice Podravke u promatranom razdoblju bila je 21,7 posto viša u odnosu na usporedno razdoblje, a istodobno je došlo i do rasta prosječnog dnevnog broja transakcija, količina i dnevnog prometa.

Predlaže se dividenda od 7 kuna po dionici

Iz Podravke su danas izvijestili i da je Nadzorni odbor (NO) kompanije utvrdio revidirane godišnje financijske izvještaje za prošlu godinu te predložio Glavnoj skupštini donošenje odluke o isplati dividende u bruto iznosu od 7 kuna po dionici, što je isti iznos dividende kao i prošle godine.

Neto dobit Podravke za 2016. godinu iznosi 179,3 milijuna kuna te se predlaže da se u zakonske rezerve rasporedi 8,96 milijuna kuna te da se dioničarima isplati dividenda u bruto iznosu od 7 kuna po dionici. Dio neto dobiti koji bi preostao rasporedio bi se u ostale rezerve, navodi se u odluci Nadzornog odbora koju prenosi Hina.

02. travanj 2023 00:46