Aktualno
StoryEditor

Prodaja digitalnih valuta u prvih pet mjeseci donijela 14 milijardi dolara

29. Lipanj 2018.

Kompanije su prodajom digitalnih valuta u prvih pet mjeseci ove godine prikupile gotovo 14 milijardi dolara, gotovo dvostruko više nego u cijeloj prošloj godini, pokazuje izvješće PwC-ovog Strategy&-a i švicarskog Crypto Valley Associationa.

>>>Nick Kós glavni izvršni direktor PwC-a za jugoistočnu Europu

U razdoblju od siječnja do svibnja ove godine kompanije su organizirale 537 početnih ponuda digitalnih valuta (ICO), prikupivši ukupno 13,7 milijardi dolara, u odnosu na sedam milijardi dolara ukupno prikupljenih u cijeloj prošloj godini.

Među ponudama izdvaja se ona Telegrama, proizvođača aplikacija za prijenos poruka u vlasništvu poduzetnika porijeklom iz Rusije Pavela i Nikolaja Durova, koji je zatvorenom početnom ponudom digitalnih valuta pribavio 1,4 milijarde dolara.

Block.one, infrastrukturni projekt za decentralizirane aplikacije, pribavio je ponudom digitalne valute EOS više od četiri milijarde dolara. Njegova ponuda pokrenuta je sredinom prošle godine i trajala je godinu dana, navodi Reuters.

>>>PwC: Optimizam predsjednika uprava raste unatoč sve većoj nesigurnosti zbog prijetnji rastu

Izvješće također pokazuje da je od ukupno 3.470 počenih ponuda digitalnih valuta najavljenih od 2013. godine samo njih 30 posto uspješno zaključeno. Mnoge su odgođene ili su postupno ugašene zbog slabog interesa ulagača.

SAD je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci s registriranih 56 prodaja zadržao poziciju vodeće destinacije za početne ponude digitalnih valuta zahvaljujući "jasnim i čvrstim regulatornim zahtjevima", utvrdili su autori izvješća.

U Europi prednjači Švicarska ali sve je popularnija i Velika Britanija koja je ove godine zabilježila veći broj početnih ponuda digitalnih valuta, njih 48, i veći iznos prikupljenog kapitala - 507 milijuna dolara.

>>>PwC: Predsjednici uprava u našoj regiji su ‘oštroumni realisti’

Inovativne tehnološke kompanije širom svijeta prikupljaju novac izravnom prodajom kriptovaluta investitora putem početne ponude, zaobilazeći banke i investicijske kompanije koje obično igraju ulogu posrednika u takvim transakcijama.

Digitalne valute počivaju na tehnologiji blockchaina, digitalne knjige transakcija koja jamči njihovu sigurnu realizaciju i knjiženje, napominje Reuters.

27. travanj 2024 03:56