Aktualno
StoryEditor

Proizvođačke cijene u industriji eurozone i EU-a pale i u travnju, u Hrvatskoj 1,8 posto

05. Lipanj 2023.
proizvodnja, industrija, proizvođačke cijenefoto Shutterstock

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU pale su u travnju četvrti mjesec zaredom, i dalje najviše zahvaljujući pojeftinjenju energije, a i u Hrvatskoj su cijene pale na mjesečnoj razini, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni su u travnju proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile niže za 3,2 posto nego u ožujku kada su pale za revidiranih 1,3 posto, pokazuju tablice Eurostata.

U EU pale su za 2,9 posto, nakon 1,3-postotnog pada u ožujku, prema revidiranom podatku.

Najviše su cijene pale u energetskom sektoru, i to za 10,1 posto u eurozoni i za 8,9 posto na razini Unije. Pale su i cijene intermedijarnih roba, i to za 0,6 posto u oba područja. 

U ostalim kategorijama proizvoda cijene su blago porasle na mjesečnoj razini, pri čemu su najviše poskupjela kapitalna dobra, za 0,4 posto u oba područja.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji kliznule su 0,1 posto u eurozoni i za 0,2 posto u EU u odnosu na ožujak, kada su pak u istim postocima bile uvećane, pokazuju tablice Eurostata.

Hrvatska uz Poljsku i Finsku

Prema podacima kojima je Eurostat raspolagao, najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u travnju Belgija, za 9,1 posto. Slijede Italija i Irska, s padom cijena za 6,5 odnosno 6,3 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u travnju pale za 1,8 posto u odnosu na ožujak, kada su bile uvećane za 0,5 posto.

Najbliže Hrvatskoj bile su Poljska i Finska, s padom cijena od 1,7 odnosno 1,9 posto.

Najblaži rast cijena bilježile su Njemačka i Danska, od 0,3 odnosno 0,2 posto, te Grčka, Cipar, Malta i Slovenija, od po 0,1 posto, navode u izvješću.

Eurostat nije raspolagao jedino podacima za Austriju i Rumunjsku.

Pad cijena energije

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju porasle za jedan posto u eurozoni te za 2,3 posto u EU.

U ožujku su bile uvećane prema revidiranim podacima za 5,5 posto u eurozoni i za 6,7 posto u EU.

Pad cijena zabilježen je samo u energetskom sektoru, za 8,9 posto u eurozoni i za 5,6 posto u EU, nakon stagnacije odnosno 2,4-postotnog rasta cijene u ožujku.

U ostalim kategorijama proizvoda cijene su porasle na godišnjoj razini, a najviše kod netrajnih potrošačkih roba, za 10,9 posto u eurozoni i za 11,3 posto u EU. U ostalim kategorijama proizvoda uvećane su po jednoznamenkastim stopama.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u eurozoni više za 5,1 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj, a u EU za 5,3 posto.

Skok cijena u Mađarskoj

Cijene industrijskih proizvoda porasle su u travnju na godišnjoj razini najsnažnije u Mađarskoj, za 41,7 posto. Slijede Latvija i Slovačka, s rastom cijena za 22,7 odnosno 18,2 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju bile više za 9,1 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U ožujku su bile više za 14 posto.

Isti postotni rast u travnju bilježio je Luksemburg.

Najveći pad cijena u odnosu na prošlogodišnji travanj imala je Irska, za 21,4 posto. Slijede Grčka i Belgija, s cijenama nižim za 13,1 odnosno 6,8 posto, objavio je Eurostat u izvješću za travanj 2023. godine.

17. travanj 2024 14:11