Aktualno
StoryEditor

Proizvodnja čelika porasla zbog uvođenja carina

27. Travanj 2018.

Globalna proizvodnja čelika u ožujku je porasla za četiri posto, zahvaljujući većoj proizvodnji u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču, nakon ukidanja zimskih ograničenja, te većoj američkoj proizvodnji nakon uvođenja uvoznih carina.

U ožujku je tako porasla na 148 milijuna tona, pokazali su podaci Međunarodnog udruženja proizvođača čelika, koje zastupa interese više od 160 proizvođača čelika, zaslužnih za 85 posto ukupna svjetske proizvodnje.

>>>U Hrvatskoj najveći pad proizvodnje čelika u svijetu

Industrija čelika, čija se godišnja vrijednost procjenjuje na približno 900 milijardi dolara, smatra se pokazateljem ‘zdravlja‘ svjetskog gospodarstva.

Proizvodnja sirovog čelika u Kini, inače zaslužnoj za gotovo polovinu svjetskog čelika, porasla je na 74 milijuna tona, što je za 4,5 posto više u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, nakon što su sredinom ožujka ukinuta ograničenja u proizvodnji tijekom zimskih mjeseci, uvedena radi smanjenja smoga.

>>>Njemačka proizvodnja čelika na najnižoj razini u 50 godina

- Iako je oporavak potražnje za čelikom nakon kineske Nove godine bio sporiji nego što se očekivalo, bilježimo dobar smjer na strani potražnje i pad zaliha čelika, kazao je Greg Lilleyman, izvršni operativni direktor u tvrtki Fortescue Metals Group, u razgovoru s novinarima i analitičarima.

Podaci tog međunarodnog udruženja pokazali su da je Indija, koja je ove godine istisnula Japan s mjesta drugog najvećeg svjetskog proizvođača čelika, u ožujku povećala proizvodnju za 5,3 posto na godišnjoj razini. Japan je proizvodnju povećao za 2,2 posto.

>>>EU ulaže žalbu WTO-u zbog američkih carina na čelik i aluminij

U Sjedinjenim Državama proizvodnja čelika porasla je za 5,3 posto, na 7,3 milijuna tona, jer se uvoz čelika smanjio nakon što je američki predsjednik Donald Trump nametnuo visoke carine na uvoz čelika kako bi odvratio Kinu od izvoza proizvedenih viškova na globalna tržišta,

Međunarodno udruženja proizvođača čelika ranije ovoga mjeseca podiglo je procjene rasta globalne potražnje za čelikom u 2018. godini, na 1,8 posto, s ranije procijenjenih 1,6 posto, navodeći povoljan zamah u globalnom gospodarstvu. Međutim, očekuju da će kineska potražnja za čelikom ostati nepromijenjena u ovoj godini, a među razlozima navode usporavanje rasta tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva i kontinuirana nastojanja kineske vlade da uspostave gospodarstvo čiji je glavni pokretač osobna potrošnja, a ne investicije.

23. travanj 2024 14:10