Aktualno
StoryEditor

Protiv članova Pussy Riot prekršajne prijave za upad na finale nogometnog prvenstva

16. Srpanj 2018.

https://youtu.be/7zQGV7XBkLE

Članovima političkog punk banda Pussy Riot koji su u nedjelju upali na teren tijekom finalne utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu između Hrvatske i Francuske sudit će se za počinjenje dva prekršaja, izvijestili su ruski mediji u ponedjeljak.

Optuženi su na temelju propisa o sprečavanju nereda na stadionima te za zloporabu službenih odora u prosvjedu koji je skupina nazvala "Policajac ulazi u igru".

>>>Zbog ‘sudjelovanja u neodobrenom prosvjedu’ privedena članica Pussy Riota

Skupina je na svojoj Facebook stranici potvrdila da su njezini članovi optuženi za dva prekršaja te da mogu biti osuđeni na do 15 dana zatvora.

Članovi skupine su utrčali na teren stadiona Lužnjiki prosvjedujući protiv zatvaranja ukrajinskog filmskog redatelja Olega Sentsova, oštrog kritičara ruske aneksije Krima koji je optužen za planiranje terorističkih napada u regiji.

"Oslobodite sve političke zatvorenike. Oslobodite Olega Sentsova", poručili su Pussy Riot na Facebooku.

>>>Velika pobjeda: Francuzi na zlatnom, Vatreni na srebrnom tronu

Sentsova  je ruski sud osudio na 20 godina zatvora godinu dana nakon aneksije.

The New Yorker pod naslovom "Moralna čistoća prosvjeda Pussy Riot" piše kako su ljudi iz ove prosvjedne artističke skupine upadom na teren u ruskim policijskim uniformama postali jedini koji su za vrijeme Svjetskog prvenstva iznijeli smisleni stav o ruskoj politici.

25. travanj 2024 09:17