Aktualno
StoryEditor

Prvi u svijetu hrvatski maturanti imaju umjetnu inteligenciju koja im pomaže pri upisu na fakultet

08. Srpanj 2019.

U moru zanimljivih priča o dobrim djelima pojedinih individua, oduševljavaju upravo one gdje je moguće pomoći nekome, a da ta individua uopće zna da ste joj pomogli. Kao dobri duh, Dejan Kovač, postdoktorand prestižnog američkog sveučilišta Princeton, provodi projekt u kojem će maturantima na raspolaganje staviti umjetnu inteligenciju, ključnu za pronalazak alternativnog studijskog programa u slučaju da im ne uspije upis na željeni studijski program.

- S timom inozemnih i domaćih stručnjaka već tri godine razvijamo umjetnu inteligenciju koja pomaže maturantima da upišu željeni program čak i kad on nije na fakultetu koji je maturant inicijalno zamislio. Poanta nije da maturanti samo upišu bilo koji studijski program, jer većini će to i poći za rukom, već da upišu što više rangirani studijski program u cilju da se maksimizira njihovo zadovoljstvo i motivacija za budućim učenjem te smanji stopa odustajanja. Napravili smo sustav s umjetnom inteligencijom koji pomaže maturantima pri upisu na fakultete. Maturantima dajemo informacije s obzirom na njihove željene izbore, odnosno optimiziramo za njih listu programa koje bi mogli upisati s obzirom na svoje bodove i preferencije - uvodi nas hrvatski princetonovac Kovač u novu eru u kojoj će nam pri donošenju nekih od najvažnijih životnih odluka dodatnu pamet i prevagu u izborima davati upravo umjetna inteligencija.

Kako taj novi sustav funkcionira?

[caption id="attachment_390359" align="alignright" width="299"] Marin Drlje[/caption]

Sustav je još u testnoj fazi. Primjerice, netko želi upisati računarstvo na FER-u, ali je deseti ispod crte. Od 900 različitih studijskih programa koji se u Hrvatskoj nude, budući studenti često nisu ni svjesni da na nekom drugom mjestu postoji sličan program računarstvu na kojem upisne kvote nisu popunjene. Naravno, s obzirom na to da za njega ne znaju, nisu ga ni naveli na listi odabranih studijskih programa, objašnjava Kovač.

- Naša je ideja vrlo jednostavna. Baš kao što se na Amazonu dok biraš Nike tenisice pojavi upit jesi li možda zainteresiran za Adidas, maturantu se pomoću umjetne inteligencije ponudi sugestija za sličan studijski program. Taj projekt ne postoji još nigdje u svijetu, radim ga u suradnji s kolegama s Princetona i kolegom Marinom Drlje doktorandom sa CERGE-a. Veliku pomoć u projektu je pružila i Agencija za znanost i visoko obrazovanje, osobito Igor Drvodelić i Mirko Stanić. Naš sustav, prvi takav u svijetu, gdje umjetna inteligencija pomaže maturantima da upišu željeni studijski program je spreman. Idući tjedan kreću upisi i želimo da maturanti znaju kako imaju novog pametnog pomoćnika kako bi, kada dobiju poruku od mene, znali o čemu se radi i da na poruku reagirali. Sustav je u testnoj fazi tako da su zasada poruke minimalne, ali s vremenom je cilj integrirati naš AI u sustav da maturanti mogu imati neograničene interakcije s našim botom - kaže nam svestrani mladi znanstvenik koji apelira na sve da, ako imaju maturanta u obitelji ili u bližoj okolini, podijele s njima ove bitne novosti.

22. srpanj 2024 05:48