Aktualno
StoryEditor

Pšenicu ugovorene kvalitete otkupljivač je dužan preuzeti i platiti sukladno ugovoru

25. Srpanj 2018.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu pojašnjenje vezano za otkup ovogodišnjeg uroda pšenice u kojem se među ostalim navodi da otkupljivač jasno mora navesti u ugovoru koju kvalitetu prihvaća za otkup te na koji način se parametri kvalitete odražavaju na cijenu, odnosno na koji način se na temelju pojedinog parametra kvalitete izračunava cijena, koja je osnova i kako se vrši korekcija.

Parametri kvalitete po kojima se prodaje/kupuje pšenica na hrvatskom tržištu predmet su dogovora koji je zaključen ugovorom između proizvođača i otkupljivača, navode iz Ministarstva.

>>> Pod pšenicom 25 posto više površina nego lani, sjetva uljane repice obara rekorde

Napominju i da je otkupljivač, sukladno Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, obvezan s proizvođačem sklopiti ugovor u pisanom obliku. Ugovor mora sadržavati sve odredbe bitne za njihov poslovni odnos.

Tako ugovor mora sadržavati odredbe o cijeni proizvoda i/ili načinu određivanja, odnosno izračuna cijene, kvaliteti i vrsti poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji se isporučuje otkupljivaču i/ili prerađivaču, uvjetima i rokovima plaćanja isporučenog poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda. Pritom rok plaćanja ne može biti dulji od 60 dana od dana primitka isporučenog proizvoda, odnosno ne može biti dulji od 30 dana od dana primitka svježeg proizvoda koji je predmet isporuke.

Ugovor također mora sadržavati odredbe o uvjetima i rokovima isporuke poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda koji su predmet ugovora, mjestu isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda i trajanju ugovora.

"Iznimno, pisani ugovor nije potreban ako primarni proizvođač prihvati narudžbu otkupljivača na temelju javno objavljenih uvjeta otkupljivača, koji su obvezujući i prilažu se otkupnom bloku, i sadržavaju sve odredbe koje sadrži i pisani ugovor", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

>>> Podravka najavila plan o otkupu 40 tisuća tona pšenice

Također napominju kako otkupljivač jasno mora navesti u ugovoru koju kvalitetu prihvaća za otkup te na koji način se parametri kvalitete odražavaju na cijenu odnosno na koji način se na temelju pojedinog parametra kvalitete izračunava cijena, koja je osnova i kako se vrši korekcija. Na takav način se osigurava transparentnost sustava otkupa kako za proizvođače tako i za otkupljivače, ističu iz Ministarstva.

Da bi otkup bio u skladu sa zakonom, "otkupljivač u ugovoru mora navesti kakvu kvalitetu pšenice zahtjeva odnosno mora navesti koji su to sve parametri kojima takva pšenica mora udovoljavati kako prilikom preuzimanja pšenice ne bi došlo do nesporazuma je li otkupljivač dužan preuzeti isporučenu pšenicu ili ne".

Pšenicu koja udovoljava ugovorenoj kvaliteti otkupljivač je dužan preuzeti i platiti sukladno ugovoru, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

10. prosinac 2023 08:48