Aktualno
StoryEditor

Pukovnik Ninić ostvario ‘san svakog pilota‘, isprobao izraelski F-16

09. Travanj 2018.

Zapovjednik 91. zrakoplovne baze, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) pukovnik Željko Ninić u ponedjeljak je ostvario prvi let u dvosjedu izraelskog višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barak u izraelskoj zračnoj bazi Ramat David, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane (MORH).

Tim letom pukovnik Ninić postao je prvi hrvatski pilot u povijesti koji je letio izraelskim F-16 avionom tipa Barak, navodi se u priopćenju.

Ninić je nakon uspješno odrađenog leta istaknuo kako je to san svakog pilota i veliki dan za njega i HRZ.

>>>Netanyahu: Prodaja F-16 osnažit će veze s Hrvatskom

- Ponosan sam što sam prvi imao priliku letjeti na tom vrhunskom avionu kojim će biti opremljeno HRZ i veseli me što će moji kolege svoj posao uskoro raditi upravo tim avionima, naglasio je.

- Kada bih mogao poželjeti bolje dobro jutro nego danas, teško bi ga poželio. Imati priliku kao pilot probati drugi tip aviona, osim onog kojeg letite, uvijek je izazov, a u ovoj situaciji probati avion koji je na korak do dolaska u Hrvatsku bila je prilika koja se vjerujem pruža jednom u životu, rekao je Ninić nakon leta i ocijenio kako je Barak čudo od aviona.

- Barak je toliko pun snage, oprema unutra je tako dobro složena. Imao sam priliku koristiti kacigu DASH (Display and Sight Helmet). To je kaciga koja ima spregnut ciljnik sa glavom pilota i ključne informacije upravljanja avionom prenosi na kacigu. Stoga moj let iz zadnje kabine nije bio klasičan let iz zadnje kabine, gdje u pravilu ne vidite ništa, nego, obzirom na kompleksnost opreme i integraciju svega toga, bio je pravi užitak, rekao je Ninić.

>>>Jednoglasna odluka: 12 izraelskih borbenih zrakoplova stiže u Hrvatsku

- Imali smo priliku letjeti iznad države Izrael na visinama od minus nekoliko desetaka metara iznad Mrtvog mora do 25000 fita uzduž obale od sjevera prema jugu do pojasa Gaze, što je bilo prekrasno iskustvo. Isprobali smo i određene manevre s avionom koji nam je bio u pratnji. Isprobali smo razdvajanje i presretanje jedan na jedan i temeljni manevar zračne borbe jedan na jedan, manevar napada na zemlju sa tipičnim iskakanjem u sastavu para, formiranje napada za odbacivanje bombi te nakon toga kontrolu učinjenoga i povratak na aerodrom s razlazom i slijetanjem. Let je trajao 44 minute, pojasnio je.

Do sada je Ninić tri puta letio u američkom tipu F-16, a ovaj tip aviona, F-16 Barak isprobao je prvi put 2018. godine. Avion F-16 je proizveden u više od 4400 komada i koristi se u 26 zemalja svijeta, od kojih je devet zemalja u Europi - Belgija, Danska, Grčka, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska i Turska.

>>>Plenković: Izraelski zrakoplovi služit će vojsci najmanje idućih 25 godina

Izraelski avioni F-16 C/D Block 30 BARAK su modernizirani i potpuno NATO kompatibilni višenamjenski borbeni avioni kojima se može osigurati provedba svih obrambenih/defanzivnih i napadnih/ofenzivnih protuzračnih operacija.

Avion F-16 C/D Block 30 (Barak) dužine je 15.037 metara, širine krila 9.4488 metara te visine 5.093 metara.  Površina krila iznosi mu 27,87 četvornih metara. Maksimalna brzina je 2,02 Macha na 40.000 stopa, maksimalni dolet 3944 kilometara i maksimalna visina 50.000 stopa, stoji u priopćenju iz MORH-a.

09. prosinac 2022 07:39