Aktualno
StoryEditor

Radeka: Gospodarstvo je izašlo iz krize, upravljanje sustavom znanosti i visokog obrazovanja nije

21. Travanj 2018.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić u subotu je sa sindikalnog sabora u Zagrebu poručio kako onaj tko izigrava sindikat zapravo izigrava građane te je upozorio na katastrofalno funkcioniranje institucija: od sudova, državne politike i aparata do sveučilišta.

"Kada netko izigrava sindikat, zapravo izigrava građane i bilo tko u državnoj politici tko slavi kada izigra sindikat treba znati da je izigrao svoje sugrađane", naglasio je Ribić.

>>>Sindikati javnih službi traže veće plaće ili će u štrajk

Pritom je naveo neispunjenje sporazuma o osnovici plaće te ustvrdio kako država zaposlenicima duguje cijelu jednu plaću, ali se pravi kao da to ne postoji, iako već i sudovi presuđuju u korist sindikata.

U tom je kontekstu spomenuo Granski kolektivni ugovor o kojem su, kako je rekao, pregovarali pet godina sa pet različitih Vlada koje su pregovore vodile na "krajnje neznalački i nekompetentan način".

Problem je i provedba Temeljnog kolektivnog ugovora, jer se nakon njegovog potpisivanja neke odredbe iz Ministarstva znanosti i obrazovanja tumače na "čudovišni" način kako bi uskratili novac i se čini "kao da u državnim tijelima nema srama", naglasio je.

>>>Sindikati: Najmizernije su plaće u Rumunjskoj, a slijede Bugarska, Mađarska, Latvija i Hrvatska

Radeka: Očekujemo dramatične promjene

"U gospodarskom smislu izašli smo iz krize, ali u upravljanju sustavom znanosti i visokog obrazovanja nismo, jer su, kako tvrdi, izdvajanje za znanost i svi ostali parametri i dalje krizni", ocijenio je predsjednik tog sindikata Igor Radeka te dodao kako takva ocjena proizlazi i iz akata koji će biti prihvaćeni na sindikalnom saboru gdje biraju predsjednika sindikata, veliko vijeće, časni sud, nadzorno vijeće i prihvaćaju politiku za iduće četvorogodišnje razdoblje.

Ustvrdio je i da je takvo stanje neodrživo s obzirom da traje već više od 10 godina i da se nalazimo u sustavu koji ruiniran, a odlazak ljudi iz sustava u druge zemlje je sve veći.

>>>Pavić: Državnim službenicima veće plaće uz bolje ocjene

"Stoga očekujemo dramatične promjene odnosa u društvu i njegovo uređivanje te pojačano ulaganje u sustav, jer jedino na takav način možemo dugoročno krenuti u dobrom smjeru, jer smo u proteklih deset godina jako puno izgubili", upozorio je te naglasio da je potrebno reformirati sustav, riješiti pitanje integracije četiriju najvećih sveučilišta, restrukturirati institute na održivoj osnovi u smislu optimalizacije, a studenti trebaju biti u središtu Bolonjskog procesa što je deklarativno prihvaćeno, ali se ne primjenjuje.

Potrebna je velika briga društva za znanstveni sektor, jer je budućnost ulaganje u ljudski potencijal, naglasio je Radeka.

Smatra da su europski fondovi dobrodošli, ali da oni mogu biti samo nadopuna postojećeg financiranja, a ne izlika za smanjeno financiranje.

>>>Mihalinec: Vlada je prevarila 180.000 zaposlenih u javnim službama i njihove obitelji

U Hrvatskoj su, naglasio je, financijska sredstva izdvajanja za znanost među najnižima u EU i dalje se smanjuju što je potpuno suprotno trendu ne smo u razvijenim nego i tranzicijskim zemljama u kojima rastu.

Državna tajnica Ramljak: Osluškujemo potrebe sindikata

Državna tajnica Branka Ramljak rekla je kako je jasno da bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja željelo da ima puno veći proračun i nastojat će da izdvajanja budu veća.

Ministarstvo osluškuje potrebe u znanosti i visokom obrazovanju...nažalost, po svim ljestvicama Hrvatska se po mnogim parametrima nalazi pri dnu kvalitete znanosti i visokog obrazovanja. Čeka nas jako puno posla i izazova i promjena paradigme promišljanja znanosti i visokog obrazovanja, jer mora biti u koordinaciji s potrebama društva, tržišta i studenata. Naši studenti žele kvalitetno obrazovanje i želimo ih zadržati sa kvalitetnim studijskim programima, poručila je Ramljak.

>>>Osnovica plaće za javne službe povećana za dva posto

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i vertikale sindikata obrazovanja Branimir Mihalinec ocijenio je kako je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja važan stup vertikale obrazovanja i jedna je od najjačih sindikalnih organizacija u RH. Čine ju Sindikat hrvatskih učitelja,  Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

"Očekujemo nastavak zajedničkog rada na poboljšanju sustava odgoja i obrazovanja, društva i Hrvatske u cjelini, iako naša borba često nalikuje na bornu s vjetrenjačama , no mi ne odustajemo jer znamo da smo u pravu i da Hrvatska to zaslužuje", dodao je.

>>>Sindikat: Blokirano pet posto državnih službenika i namještenika

Mihalinec: GKU "nije loš"

Na novinarski upit o Granskom kolektivnom ugovoru za srednje škole Mihalinec je rekao da je u fazi referenduma i da se članovi sindikata u ponedjeljak, utorak i srijedu izjašnjavati o njegovom prihvaćanju i bude li prihvaćen najavio je kako će ga potpisati.

Zadržana su sva prava neka su i poboljšana, rekao je ocijenivši kako ugovor "nije loš", da je "sasvim solidan".

16. veljača 2024 05:43