Aktualno
StoryEditor

Rast plaća u eurozoni blago ubrzao na početku godine

23. Svibanj 2024.

Rast plaća u eurozoni blago je ubrzao u prvom tromjesečju, pokazali su četvrtak podaci Europske središnje banke, signalizirajući dilemu za dužnosnike pred očekivanu odluku o smanjenju troškova zaduživanja.

Plaće u 20 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro porasle su u prvom tromjesečju za 4,69 posto, nakon 4,45-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca, izvijestio je ECB.

Blago ubrzanje rezultat je kontinuiranih zahtjeva sindikata da se većim plaćama nadoknade slabija realna primanja građana u uvjetima visoke inflacije.

- (Stopa) rasta plaća trebala bi, u cjelini gledano, ostati povišena u 2024. godini - zaključio je ECB u objavi na blogu.

‘No, pritisci plaća trebali bi popustiti‘ u ovoj godini, dodali su.

Bančini dužnosnici istaknuli su u više navrata da će odluku o smanjenju kamatnih stopa temeljiti ponajprije na rastu plaća, signalizirajući da bi početak ciklusa spuštanja troškova zaduživanja mogao biti objavljen na sjednici zakazanoj 6. lipnja.

ECB je dugo tvrdio da bi nominalne plaće trebale rasti samo tri posto da bi se postigla ciljana stopa inflacije od dva posto, tvrdeći da bi više stope signalizirale prekomjerne pritiske plaća u gospodarstvu, što bi u konačnici poduprlo i rast cijena.

Zbog visoke inflacije napomenuli su ipak da radnici zaslužuju naknadu za izgubljene prihode, poručivši da je snažniji rast plaća kroz određeno razdoblje prihvatljiv, pogotovo zato što ga kompanije većim dijelom mogu apsorbirati iznadprosječnim profitnim maržama.

ECB očekuje da će kompenzacija po zaposleniku u eurozoni u ovoj godini porasti za 4,5 posto, za 3,6 posto u 2025. i za tri posto u 2026.

11. lipanj 2024 09:33