Aktualno
StoryEditor

Rastu indeksi na Wall Streetu i europskim burzama

17. Studeni 2017.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno porasli zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i nadi ulagača u poreznu reformu u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 0,80 posto, na 23.458 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,82 posto, na 2.585 bodova, a Nasdaq indeks 1,30 posto, na 6.793 boda.

Nakon dva dana pada tih indeksa, na Wall Streetu je jučer ponovno zavladalo dobro raspoloženje jer je nekoliko velikih kompanija objavilo znatno bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

>>>Meksički zid srušio Wall Street

Cijena dionice Wal-Marta skočila je gotovo 11 posto, dosegnuvši rekordne razine, nakon što je najveći svjetski trgovački lanac izvijestio o najsnažnijem rastu kvartalnih prihoda od 2009. godine i skoku online prodaje.

Snažno je, više od 5 posto, porasla i cijena dionice Ciscoa jer je i taj tehnološki div ostvario bolje rezultate u trećem tromjesečju nego što su analitičari očekivali.

"Ulagače su ohrabrile dobre vijesti iz velikih kompanija, kao što su Cisco i Wal-Mart jer njihovi rezultati pokazuju da se prilagođavaju novim ekonomskim trendovima", kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

>>>Wall Street opet rekordno!

Pozitivno je na tržište utjecala i podrška Zastupničkog doma prijedlogu poreznog zakona kojega su sastavili republikanci u tom domu.

To je, kažu analitičari, mali korak, ali ohrabruje. Uskoro bi Senat, u kojemu republikanci imaju tanju većinu, trebao glasati o njihovom prijedlogu zakona o porezima, koji se u nekim ključnim točkama razlikuje od prijedloga Zastupničkog doma.

Pritom republikanci u Senatu ne bi smjeli izgubiti više od dva glasa, a već je sada dvoje zastupnika te stranke poručilo da ne podržava taj prijedlog.

>>>Na Wall Streetu indeksi dosegnuli nove rekorde

"Prijedlog poreznog zakona prošao je najnižu prepreku u Zastupničkom domu. Glasanje u Senatu bit će teža prepreka, a usklađivanje će biti prava mjera, ako do toga uopće dođe", objašnjava Brian Battle.

Tržište kapitala snažno je raslo od pobjede Donalda Trumpa na lanjskim predsjedničkim izborima, među ostalim, i zbog njegovog obećanja da će drastično smanjiti poreze. Stoga se ulagači sada plaše korekcije cijena dionica ako ta reforma podbaci u odnosu na očekivanja.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 posto, na 7.386 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 13.047 bodova, a pariški CAC 0,66 posto, na 5.336 bodova.

24. siječanj 2023 20:50