Aktualno
StoryEditor

Rimac Automobili – tvornica budućnosti nadomak Zagreba

23. Svibanj 2019.

Automobilska industrija tradicionalno plijeni pažnju šire javnosti, ali i cijelog poslovnog svijeta autoindustrije. Atraktivan izgled, revolucionaran pogon, nevjerojatna snaga te pametna oprema plijene najviše pažnje, a sve je dodatno začinjeno ekološkom prihvatljivošću takvih superautomobila.

Rimac Automobili su početkom godine predstavili superautomobil napravljen od karbonskih vlakana u atraktivnoj galaktički bijeloj boji s elementima plave koji dodatno naglašavaju atraktivnost samog dizajna. Prototipovi ove „električne zvijeri“ su već u proizvodnji, a najavljena su i dodatna poboljšanja pogonskih sklopova.

Dodatno, partnerstva koja su ostvarili s poznatim divovima svjetske autoindustrije Hyundai, Kia, Porsche, odnosno Volkswagen grupacije, dodatna su potvrda perspektivne budućnosti tvrtke Rimac Automobili.

Impresivni rezultati su mogući uz ulaganja u inovativne tehnologije. Brzo širenje poslovanja te eksponencijalno povećanje broja zaposlenih, koji se uz to nalaze na više lokacija, zahtjeva upotrebu modernih tehnologija i digitalizaciju poslovanja. Drugim riječima, potrebno je stvoriti digitalni ekosistem u kojem se u stvarnom vremenu sinkroniziraju informacije, znanja i rezultati rada nekoliko stotina ljudi iz različitih odjela bez obzira na njihovu lokaciju.

Također, složeni proizvodi kao što su automobili, sastoje se od nekoliko tisuća dijelova koje je potrebno međusobno povezati i sklopiti u funkcionalno vozilo. To je svakako jedan od razloga zašto je tvrtka Rimac Automobili, klijent CADCAM Grupe, implementirala poslovnu platformu 3DEXPERIENCE koja omogućuje brže konstruiranje, virtualne simulacije, testiranja i analize te olakšava organizaciju i pripremu proizvodnje. Centralizirana digitalna platforma koja omogućuje povezivanje svih proizvodnih faza i procesa; od definiranja zahtjeva, dizajna i konstrukcije, proizvodnje, montaže i završnih testiranja trenutno je state-of-the art rješenje koje koriste neke od vodećih tvrtki automobilske industrije: Tesla, Jaguar, Volvo, Honda, Scania i Byton.

[caption id="attachment_385941" align="aligncenter" width="750"] C_Two vrhunska tehnologija skrivena ispod karbona[/caption]

Jedinstvena poslovna platforma omogućuje potpunu usklađenost s najzahtjevnijim normama kvalitete, zahtjevima homologacije, digitalne simulacije te korištenje dobrih praksi pomoću alata koji su standard u automobilskoj industriji. Ti alati se danas nalaze na centraliziranoj poslovnoj platformi 3DEXPERIENCE, kojom se zadovoljavaju najviši standardi vodeće svjetske automobilske industrije. To su prepoznali i mnogi kupci tehnologije Rimac Automobila, te su tu tehnologiju ugradili u svoje modele prikazane na sajmu u Genevi. Neki od njih su Pininfarina, Seat, Aston Martin i Porsche.

Iako je superautomobil C_Two impresivan sam po sebi, postoji više iznimno važnih detalja s industrijske strane priče. C_Two je jedini automobil s monocoque strukturom šasije napravljenom u jednom komadu s integriranom baterijom kao konstruktivnim dijelom te prednjim i stražnjim ovjesom koji su pričvršćeni na tu istu strukturu od karbonskih vlakana. Važno je naglasiti kako je za postizanje tog cilja bila važna uspostava vrlo složenog proizvodnog procesa koji koristi kompozitne materijale što predstavlja veliki tehnološki iskorak u dizajnu, razvoju i proizvodnji šasija i ostalih nosivih konstrukcijskih dijelova.

[caption id="attachment_385942" align="aligncenter" width="750"] C_Two monocoque šasija jedinstvena u svijetu[/caption]

Za ovakve ozbiljne tehnološke iskorake neophodno je da tvrtka ima jedinstvenu centraliziranu bazu podataka kako bi se pratio cijeli životni ciklus proizvoda te imao lakši uvid u podatke koji nastaju u različitim fazama konstrukcije i općenito tijekom cijelog životnog vijeka proizvoda. Podsjetimo kako je tvrtka Rimac Automobili 2016. godine donijela stratešku odluku o implementaciji poslovne platforme 3DEXPERIENCE koja povezuje članove projektnog tima, ali i njihove kupce i dobavljače.

Sustavno projektno vođenje, upravljanje promjenama, zahtjevima i proizvodnim sastavnicama značajno smanjuje mogućnost pogreške te omogućava da se na vrijeme otkriju i rješavaju potencijalne greške te „uska grla“. U pozadini ovakvih impresivnih rezultata je uska suradnja stručnjaka Rimac Automobila, CADCAM Grupe i drugih vodećih svjetskih stručnjaka koji su surađivali tijekom projektiranja ovog vrhunskog proizvoda i stvorili temelje digitalne tvornice budućnosti koja će nas i nadalje oduševljavati svojim rezultatima. Ako želite znati više - pratite nas.

13. travanj 2024 19:57