Aktualno
StoryEditor

Rješenje se nalazi u cjeloživotnom učenju

13. Svibanj 2022.

Ekonomija i tržište rada prolaze kroz brze ekonomske transformacije vođene povećanom digitalizacijom i automatizacijom. Te promjene ubrzavaju potražnju za novim vještinama te donose potencijalne probleme za osobe koje nemaju jednake mogućnosti pristupa obrazovanju i konkurentnosti na tržištu rada. Mnogi ljudi suočavaju se s poteškoćama u praćenju novih potreba za vještinama, nisu u mogućnosti poboljšati svoje postojeće kvalifikacije te riskiraju da budu istisnuti s tržišta rada.

Jedan od pet odraslih Europljana ima najnižu razinu pismenosti; jedan od četiri ima najniže razine numeričkih vještina; a više od 40 posto odraslih bori se s digitalnim vještinama.

Indikatori potreba za vještinama pokazuju da su u gotovo svim državama članicama EU deficitarne doslovno sve osnovne vještine (čitanje, računanje, rješavanje problema). Istovremeno u Hrvatskoj, procjenjuje se, udio odrasle populacije u potencijalnoj potrebi usavršavanja kreće se između 31,2 posto i 34,7 posto ukupne odrasle populacije, odnosno od 710 do 792 tisuće odraslih osoba, ovisno o mjeri razmatranih digitalnih kompetencija.

Kao globalni lider na području ljudskih potencija ManpowerGroup u suradnji sa svojom sestrinskom tvrtkom Assert, koja se razvila kao jedinstvena fuzija ekspertize i metodologija, sa svrhom da unaprijedi tržište kroz primjenu rješenja koja donose rezultate i mijenjaju perspektive u vezi s utjecajem procjene, razvoja i istraživanja, aktivirao je projekt Skills Power.

Skills Power je projekt s ciljem revolucionaliziranja pristupa usavršavanju vještina. Projekt se fokusira na unapređenje jezične, matematičke i digitalne pismenosti kao i procesa učenja niskokvalificiranih osoba te unapređenje njihovih kompetencija.

Unutar ovog projekta koji između ostalog obuhvaća razne izvedbe gejmifikacije; off-the-shelf treninge, gejmifikaciju procesa, tailor-made igre, gejmifikacijske radionice – Lego® Serious Play® učinili smo naše razvojne programe privlačnijim i zabavnijim, zadržavajući kvalitetu sadržaja i primjenjivost naučenog u svakodnevnom radu.

Valja istaknuti simulaciju viličara u skladišne i logističke svrhe; Forklift VR aplikaciju studia Gamechuck koja je ušla u finale ZGDW Award na Zagreb Design Week 2021 u finalu kategorije Dizajn društvenih inovacija.

image

Aleksandar Gavrilović i Igor Kolar, Gamechuck

Korištenjem VR tehnologije u svrhu edukacije za radno mjesto vozača viličara proces edukacije se otvara i stvara nove mogućnosti i pozitivne društvene utjecaje te na novi način ruši prepreke u obrazovanju, zapošljavanju te time i postizanju kvalitete života. Najvažnije, omogućava ovu vrstu obrazovanja osobama koje nisu u mogućnosti fizičkog prisustva te osobama koje imaju društvene ili geografske prepreke obrazovanju.

Dodatno korištenjem VR tehnologije za većinski dio procesa obuke, značajno se smanjuje mogućnost ozljeda tijekom edukacije te štete nanesene opremi ili prostoru. U tom smislu radi se o inovativnom procesu sa značajnim društvenim (socijalnim, sigurnosnim) pozitivnim društvenim utjecajem.

Platformu osniva ManpowerGroup Hrvatska u partnerstvu sa svim sektorimima u području vještina i zapošljavanja – od javnih institucija (Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje) i organizaciju civilnog društva koja se zalaže za posebnu skupinu u našem društvu koja je nedovoljno zastupljena u zapošljavanju (Romska organizacija mladih Hrvatske).

Naš tim stručnjaka vještine pojedinca promatra kroz dimenziju digitalnih, matematičkih i jezičnih vještina te pismenosti.

24. travanj 2024 23:51