Aktualno
StoryEditor

Robert Kohorst: Bila bi pogreška da Rusija kupi Inu

12. Veljača 2018.

Sjedinjene Države ne žele da Inu kupi ruska kompanija, izjavio je u ponedjeljak novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, ocijenivši da bi to bila "pogreška".

- Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju,  ali mi mislimo da bi to bila pogreška, kazao je veleposlanik Kohorst u razgovoru s novinarima. Prema njegovim riječima, Rusija je "remetilački" čimbenik u regiji, a SAD bi "kao partnera htio vidjeti zemlju kojoj je u snažnom interesu da Hrvatska bude uspješna".

- Hrvatskoj želimo partnera koji će biti spreman pružiti potporu, dodao je veleposlanik.

>>>14 godina sage INA-MOL: prodaja udjela, optužbe, korupcija, pregovori, arbitraže, prosvjedi…

Istaknuo  je da američku stranu ohrabruje činjenica da je vlada raspisala natječaj za odabir kvalificiranih savjetnika.

- Prvi korak u svim pregovorima je da dobro razumijete činjenice i alternative (...) a čini se da su ti savjetnici, od kojih su neki američke, a neki europske tvrtke, vrlo kvalificirani savjetnici  i čim ih se angažira moći će savjetovati vladu i tada ste u poziciji da sklopite bolji gospodarski sporazum, kazao je Kohorst.

- Potičemo hrvatsku stranu da angažira najvrsnije savjetnike i postignu dobar gospodarski sporazum, dodao je Kohorst.

>>>Slučaj INA-MOL: Izgubljena arbitraža Hrvatsku može stajati do 210 milijuna kuna

Krajem prošle godine glavni direktor ruske energetske kompanije Rosneft kazao je da je njegova strana zainteresirana za kupnju dionica INA-e.

- Svakako smo zainteresirani za ulaganja u regiji i razmatramo mogućnost ulaska u vlasničku strukturu Ine, kazao je tada Igor Sečin.

 

20. travanj 2024 07:41