Aktualno
StoryEditor

Rolls Royce Cullinan - treba opravdati ime prema najvećem dijamantu

20. Svibanj 2018.

Nakon Bentleyja i Rolls-Royce odlučio je popustiti trendovima i svojoj malobrojnoj, ali ekskluzivnoj klijenteli ponudit će model SUV Cullinan. Naziv je pomno odabran, riječ je o najvećemu pronađenom dijamantu, iskopanom 1905. u Južnoafričkoj Republici, u rudniku koji je tada bio u vlasništvu sir Thomasa Cullinana (odatle i naziv).

>>> BMW SUV iX3: Električna verzija nekad zakletoga klasičara

Očita je aluzija da je novi Rolls- Royce najveći dijamant među automobilima. S tom tvrdnjom neće se složiti baš svi jer sigurno će mnogima trebati vremena da se nauče da na tržištu postoji Rolls-Royce SUV. No slično je bilo i s Bentley Bentaygom pa je danas najtraženiji model u cijeloj gami.

Najbolje od tehnike i luksuza

Ni Rolls-Royce nije odolio trendu SUV-ova. Njegov Cullinan golem je automobil dug 5,34, širok 2,16 i visok 1,83 metra. Nije idealan za gradsku vožnju, ali najudobniji je na svijetu

Cullinan je golem automobil dugačak 5,34, širok 2,16 i visok 1,83 metra. Nije idealan za gradsku vožnju, ali najudobniji je na svijetu. Dvije su mogućnosti unutarnjeg uređenja: postoji verzija s pet mjesta i ona ekskluzivnija s četiri fotelje pri čemu vlasnik sjedi straga. Rolls-Royce ipak nije poput Bentleyja ponudio ‘obiteljsku‘ izvedbu sa sedam sjedala.

>>> VIDEO: Lamborghini Urus – Među zadnjima popustio trendu SUV-ova

Cullinanu se stražnja vrata otvaraju u suprotnom smjeru od uobičajenog kako bi se lakše ulazilo, a vlasnik može naručiti i pregradu koja odvaja vozački prostor od stražnjeg. Dizajn je glomazan, ali to se i očekuje od Rolls-Roycea, a i od SUV-a. Unutrašnjost je spoj najboljih elementa koji postoje ne samo u svijetu automobila nego i u svijetu luksuza.

https://www.youtube.com/watch?v=-ZVkZAgiokA

Vjeran benzinu

Unatoč sve jačem pritisku zelenih i sve češćoj elektrifikaciji automobila, Rolls-Royce je ostao vjeran benzinskom motoru V12. I to je dobro za automobilsku industriju jer svi su proizvođači, nažalost, primorani odustajati od toga legendarnog koncepta. Kod Cullinana motor od 6,75 litara s turbokompresorom razvija najveću snagu od 571 konja, uz okretni moment od 850 Nm na samo 1600 o/min. Podaci o ubrzanju nisu navedeni, ali je zato najveća brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Ipak, naveden je podatak o potrošnji i prema WLTP ciklusu ona iznosi okruglo 15 l/100 km, što je vrlo malo za jedan motor V12. Pogon je izveden na sve kotače, što je očekivano za SUV, a automatski mjenjač ima osam brzina. Cullinan će unatoč groženju pojedinaca sigurno udahnuti nov vjetar u jedra Rolls-Roycea.

23. veljača 2024 08:31