Aktualno
StoryEditor

Rusi izumili robota koji vodi razgovor za posao, olakšava selekciju kandidata

02. Travanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=aZcJfUAae8s

Ruska startup kompanija Stafory stvorila je prvog robota koji će umjesto ljudi intervjuirati kandidate na razgovorima za posao, doznaje Bloomberg.

Vera, nazvana prema majci svoga tvorca Vladimira Sveshnikova, trebala bi broj prijavljenih kandidata smanjiti za devedeset posto, dok će konačni odabir ipak obaviti uprava tvrtke. Zasad je riječ isključivo o uslužnim djelatnostima i fizičkim poslovima, kao što su građevinski radnici ili konobari.

>>>Dvanaest robota koje biste odmah udomili

Ovaj oblik umjetne inteligencije Strafory je stvorio još 2016. godine, no uskoro će Veru upoznati i klijenti u Aziji, Sjedinjenim Državama i Europi, točnije velike tvrtke poput Pepsija ili L‘Oreala.

Sveshnikov je objasnio kako je, zajedno s partnerom Aleksandrom Uraskinom, na ideju došao kada su sve pozive i razgovore s potencijalnim zaposlenicima morali odraditi osobno, zbog čega su se i sami osjećali poput robota.

>>>Praški klub zaposlio robota kao DJ-a

Inače, Verin vokabular sastoji se od više od 13 milijardi izraza i govora preuzetih s televizije i Wikipedije te kombinira tehnike prepoznavanja govora s Googlea ili Microsofta. Zahvaljujući tome, robot će, baš poput ljudi, moći voditi razgovor i razumjevati odgovore, a sljedeći korak je omogućiti joj da prepoznaje emocije kao što su ljutnja, razočaranje i zadovoljstvo.

Dodaju i kako ovaj revolucionarni pristup razgovorima za posao troškove kompanija mogao smanjiti za trećinu.

18. travanj 2024 03:44