Aktualno
StoryEditor

Sankari: Ne prihvaćajte pomoćne pozicije i imajte hrabrosti prihvatiti liderski položaj

06. Prosinac 2018.

Potpredsjednica za upravljanje opskrbnim lancima u Nokiji Erja Sankari i jedna od pionirki tvornica budućnosti sudjelovala je na 8. međunarodnoj konferenciji Žene u biznisu gdje je ‘one on one’ popričala s Danijelom Trbović.

Sankari je radila u skoro potpuno automatiziranoj tvornici. Naime, sama je vodila Nokijinu tvornicu u kojoj se proizvode bazne stanice, u koju su se uselili roboti. Čak 99 posto procesa u toj je tvornici, koja zapošljava mnogo industrijskih robota, automatizirano.

- Ne moramo se bojati da će nam roboti preoteti posao već nas osloboditi od dosadnih i rutinskih poslova. Gledajte na svaku promjenu kao na priliku - rekla je Sankari.

Ženama koje žele biti lideri poručila je da ne prihvaćaju pomoćne pozicije i imaju hrabrost prihvatiti liderski položaj.

- Finska je najbolja zemlja za žene. Žene trebaju biti glasnije i samosvjesnije i ići u korak s ostalim najuspješnijima. Uz sposobnost, treba vam i doza tvrdoglavosti i bitno je znati odlučiti kada reći ‘ne‘ i kada reći ‘da‘ u određenim prilikama – rekla je Sankari.

>>>Počela osma Liderova konferencija ‘Žene u biznisu’

Erja Sankari došla je u Nokiju nakon što je radila kao konzultant u QPR Ltd. Prva mentorica bila joj je poznata finska žena u biznisu Sari Baldauf koju je te godine časopis Forbes proglasio najutjecajnijom lidericom, koju je izdvojila kao primjer i karijerni uzor. Karijeru u Nokiji, gdje je već dvadeset godina, Sankari je započela 1998. kao specijalist za razvoj procesa, dvije godine potom postala je specijalist za kvalitetu i procese. 2004. godine dobila je prvu menadžersku poziciju gdje je bila zadužena za izvrsnost i razvoj. Potom je četiri godine kasnije postala šefica nabave.

Bila je neki period glavna i za HR Nokije, pa 2013. krenula s radom u tvornici Oulu s 2400 radnika gdje je postala i upravitelj 2016. Dvije godine kasnije, imenovana je potpredsjednicom upravljanja opskrbnim lancima. Osim toga, Sankari je i članica Uprave Nokia Mobile Networks i upravljačkog tima Nokije za opskrbne lance i nabavu. Za svoje zalaganje i trud 2016. godine dobila je i odlikovanje Vitez reda Bijele ruže Finske (FWR K) koje joj je dodijelio predsjednik Finske.

28. studeni 2022 10:17