Aktualno
StoryEditor

Šef Ifo instituta upozorio na povratak ‘eurokrize‘

09. Rujan 2017.

Šef njemačkog ekonomskog instituta Ifo, Clemens Fuest, u intervjuu za Passauer Neue Presse najavio je povratak "eurokrize" i pozvao Europsku banku na izlazak iz opuštene monetarne politike, uključujući nulte i negativne kamatne stope.

Brojni komentatori i analitičari drže da je Ifo institut kao jedan od snažnijih dionika svojim oštrim protivljenjem tiskanju novca produbio krizu u eurozoni tijekom Globalne recesije. Europska središnja banka ima mandat koji traži srednjoročni rast inflacije do 2 posto i ne uspijeva ga postići iako mjesečno stvara desetke milijardi eura.

Fuest je pojasnio kako su primjetan oporavak u eurozoni, rastuće stope inflacije i rast cijena dionica, udjela i cijena nekretnina razlozi zbog kojih bi Europska središnja banka trebala promijeniti svoju politiku.

>>>Miodrag Šajatović: Pitanje iz 2020.: ‘Kad će biti bolje?’ Odgovor: ‘Bilo je 2017.’

- Što duže ovo potraje, to će biti bolnije kad novac presuši, - rekao je Fuest pa dodao: "Vrijeme je da se počne s procesom izlaska".

Europska središnja banka je na posljednjoj konferenciji za novinare potvrdila politiku jeftinog novca i ostala otvorena za daljnji otkup korporativnih (i kvalificiranih državnih) obveznica, unatoč najboljim ekonomskim pokazateljima u eurozoni od globalne financijske krize, navodi New York Times.

>>>ECB ne žuri s planovima za ukidanje politike jeftinog novca

- Mnoge zemlje eurozone imaju znatno veći dug sada nego prije krize. Banke u tim zemljama još uvijek nisu stabilne koliko bismo to željeli. Mnoge će posegnuti za državnim obveznicama bez dodatnih kapitalnih jamstava. Zato treba očekivati da će se kriza vratiti tijekom sljedeće recesije, prognozira Fuest.

26. travanj 2024 13:44