Aktualno
StoryEditor

Šef MOL-a Mađarska postaje šef Ine, Áldott odlazi u NO MOL-a

12. Travanj 2018.

Predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott u četvrtak je izabran za člana Nadzornog odbora MOL Grupe te je najavio namjeru odlaska s te pozicije u Ini nakon što se u lipnju održi Glavna skupština kompanije. MOL je najavio kako Nadzornom odboru Ine želi predložiti imenovanje Sandora Fasimona za predsjednika Uprave Ine.

>>> Aldott: U RH nema tržišta za dvije rafinerije nafte 

Na Glavnoj skupštini MOL-a održanoj u četvrtak u Budimpešti Áldott je imenovan članom Nadzornog odbora MOL-a, kao i članom Nadzornog odbora Slovnafta na Glavnoj skupštini te kompanije održanoj 5. travnja. Kao član Nadzornog odbora Áldott neće više biti član Odbora izvršnih direktora MOL Grupe.

Áldott će ostati na poziciji predsjednika Uprave Ine dok Nadzorni odbor ne imenuje njegovog nasljednika, izgledno nakon Glavne skupštine Ine koja će se održati u lipnju 2018.

Zoltán Áldott službeno je obavijestio predsjednika Nadzornog odbora Ine kako želi dati ostavku na poziciju predsjednika Uprave Ine, ali obavljat će sve svoje dužnosti dok Nadzorni odbor Ine ne imenuje njegovog nasljednika.

Zoltán Áldott imenovan je na poziciju predsjednika Uprave Ine u travnju 2010. s ciljem spašavanja kompanije od stečaja i preoblikovanjem u profitabilnu organizaciju koja generira vrijednost za svoje dioničare.

>>>Petrov prozvao Vladu: Ruski kapital ulazi u naše najveće tvrtke, Ina će od bolida postati trokolica

"Áldott izvrsno se nosio s ozbiljnim izazovima, što također pokazuju i rezultati Ine za 2017. godinu. Uz to, uložio je maksimalne napore kako bi transformirao Inu iz državne u kompaniju koja posluje po tržišnim načelima u skladu s najboljim međunarodnom poslovnom praksom," stoji u priopćenju MOL-a.

Sandor Fasimon kao zamjena na čelu Ine

MOL je najavio kako želi predložiti Nadzornom odboru Ine imenovanje Sandora Fasimona na poziciju predsjednika Uprave Ine.

"Fasimon je član Odbora izvršnih direktora MOL Grupe od 2011. godine, što će ostati i nakon što preuzme novu poziciju u Ini. Jedan je od najiskusnijih rukovoditelja. Na čelu MOL-a Mađarska uspješno je povećao proizvodnju ugljikovodika na zrelim mađarskim poljima nakon godina pada. Pod njegovim vodstvom rafinerija Dunav u Mađarskoj postala je jedna od najučinkovitijih u Europi, a također je u Mađarskoj pokrenuo i najveći industrijski petrokemijski razvojni ciklus srednjoistočne Europe. Fasimon je uspješno povećao učinkovitost poslovanja kompanije i od mađarskog MOL-a učinio izvrsnu i efikasnu organizaciju", navode iz MOL-a.

>>> Zoltán Áldott: Transformirat ćemo i proširiti područje rada

Poznat je kao fokusiran donositelj odluka i odličan pregovarač, npr. između ostalog uspješno je priveo kraju prodaju MOL-ove veleprodaje plina E.onu u 2006. Njegove ključne zadaće uključivale su širok spektar najvažnijih pitanja u odnosima s dionicima, kontakte s vladom i državnim institucijama, a tijekom njegova rada MOL je osigurao veliki broj novih potencijalnih koncesija u Mađarskoj, dodaju.

Fasimon se priključio MOL-u 1998. godine kao direktor opskrbe u području sirove nafte i proizvoda od sirove nafte. Između 2006. i 2009. bio je generalni direktor MOL-a u Rusiji, dok je 2011. postao član Odbora izvršnih direktora gdje je prvotno bio odgovoran za istraživanje i proizvodnju Grupe. 2013. godine imenovan je čelnikom MOL-a Mađarska. Diplomirao je na Državnom institutu međunarodnih odnosa u Moskvi te osim mađarskog govori engleski, ruski i arapski.

02. ožujak 2024 17:49