Aktualno
StoryEditor

Šefčović: Hrvatska ima veliki potencijal za proizvodnju 30 GW energije od Sunca i vjetra

30. Siječanj 2018.

Hrvatska snažno podupire projekt europske energetske unije i u njenom je interesu da postane energetsko čvorište odgovorno za opskrbu i diversifikaciju energenata središnje i istočne Europe, izjavio je u ponedjeljak predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević nakon sastanka s potpredsjednikom Europske komisije nadležnim za energetsku uniju Marošem Šefčovičem.

- Snažno podupiremo projekt europske energetske unije i ne samo europski nego i hrvatski nacionalni interes je da postanemo energetsko čvorište odgovorno za opskrbu i diversifikaciju energenata središnje i istočne Europe. U tom smislu dalje se razvija i napreduje projekt LNG-a na Krku koji očekujemo u sljedećih dvije godine da bude operativan, rekao je Milošević u izjavi za novinare.

>>>Plenković: Vlada radi na zakonu koji će ubrzati realizaciju LNG-a

Podsjetio je da postoje i drugi projekti poput Jadransko-jonskog pravca dobave plina i istaknuo da Hrvatska podupire sve napore iz Bruxellesa kako bi pridonijela energetskoj uniji i diversifikaciji i konkurentnosti, kako nacionalne tako i cijele europske ekonomije. Naglasio je da energetika danas nije samo pitanje ekonomije nego i pitanje sigurnosti.

Upitan gdje vidi RH 2030. kad je riječ o energetskoj uniji, Milošević je kazao da ju vidi "samodostatnu, odgovornu za širi prostor srednjoistočne Europe, vidimo konkurenciju u svim dijelovima energetike i dobave energenata koja doprinosi prije svega privatnom sektoru i građanstvu u smislu postojeće konkurentnosti nižih cijena, veće konkurentnosti ekonomije, ne samo hrvatske nego i srednjoistočne Europe i cjelokupne EU".

>>>Solarna energija sve jeftinija, upola povoljnija od fosilnih goriva

Šefčović se poslijepodne u Saboru sastao s članovima Odbora za europske poslove, Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, Odbora za zaštitu okoliša i prirode te Odbora za gospodarstvo.

- Energetska unija ne može se graditi u Bruxellesu, ona se mora graditi u zemljama članicama,... ovdje u Hrvatskoj, naglasio je Šefčovič.

On je u ponedjeljak održao brojne razgovore u Zagrebu o nekoliko tema koje su detaljno razmotrene. Prva od njih je, kako je rekao, ogromni potencijal koji Hrvatska ima za proizvodnju 30 GW energije od Sunca i vjetra i stoga mogućnost da od zemlje koja trenutačno uvozi energiju postane zemlja koja izvozi struju električnu energiju iz obnovljivih izvora.

>>>Plenković: Strateški projekt LNG – dvadesetak tankera godišnje zadovoljit će sve naše potrebe

Druga tema bila je energetska sigurnost i u sklopu nje projekt LNG-a na Krku, kazao je dodajući da je izvijestio hrvatske zastupnike o potpori EU-a za taj projekt u iznosu višem od 100 milijuna eura.

Europska unija odobrila je prošlog prosinca 101,4 milijuna eura za projekt LNG terminala na Krku, a nedavno i dodatnih 16 milijuna eura za spojni plinovod. Šefčovič je kazao da je riječ o važnom projektu ne samo za Hrvatsku nego i za regiju i za energetsku sigurnost cijele Europske unije.

Osim sastanka u Saboru, potpredsjednikom Europske komisije danas je održao u Zagrebu izlaganje na konferenciji o novoj hrvatskoj energetskoj strategiji, sudjelovao u dijalogu s građanima o energetici i klimatskim promjenama te razgovarao s najvišim državnim dužnosnicima.

20. ožujak 2023 09:51