Aktualno
StoryEditor

Šest pobjednika drugog Startup Factoryja Zagreb osvojili po 125 tisuća kuna

18. Prosinac 2017.

Šest startup timova pobjednici su drugog po redu programa Startup Factory Zagreb, dobivši od Grada Zagreba i njegove Razvojne agencije (RAZA) po 125.000 kuna ili ukupno 100 tisuća eura, objavljeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Pobjednike ovogodišnjeg Startup Factory Zagreb programa natjecanja objavili su u ponedjeljak na konferenciji za medije u Tehnološkom parku RAZA-e na Zagrebačkom velesajmu dogradonačelnica Zagreba Olivera Majić te direktor RAZA-e Frane Šesnić, koji su čestitajući pobjednicima naglasili njihovu inovativnost i želju da svoje ideje razviju do poslovnog uspjeha.

>>>Jure Mikuž: Imamo 40 milijuna eura za financiranje regionalnih startupova

Pobjednički timovi su Divan, s besplatnim servisom za pregled društvenih događanja u Zagrebu, Flow, sa sustavom za regulaciju gradskog prometa uz senzore na raskrižjima, Hubbig, s digitalnom platformom za intermodalni prijevoz tereta koji povezuje prijevoznike i korisnike, Modulos, s novim dizajnom i proizvodnjom namještaja-radnih površina, Pickup Solutions, s rješenjem za unapređenje korisničkog iskustva i optimizaciju poslovanja trgovina namirnicama putem pametne košarice te Trakbar, s pametnim štednim barom za male i srednje barove i restorane.

Svi oni su nakon selekcijskog postupka prošli i višetjedni proces ‘inkubacije‘, tijekom kojeg su s mentorima i stručnjacima razrađivali svoje projekte i unaprijedili rješenja te dobili i određene savjete kako nastaviti s razradom i poslovanjem.

>>>iQueue: Startup ponudio ‘profesionalce za čekanje u redu’

Jedan od pobjedničkih timova Divan, iza kojeg stoje autori i suvlasnici projekta Martina Tenžera i Maroje Sabljić, naglasili su da će im novac od nagrade dobro doći za dalje jačanje njihovog servisa za društvena događanja, kojeg su osmislili kako bi se na jednom mjestu mogao naći pregled događanja u Zagreb, za što sada postoji puno različitih internetskih servisa, ali se gotovo ni na jednom ne mogu naći baš sva događanja.

- Planiramo servis dodatno razviti, kasnije i za više gradova u Hrvatskoj, moguće i u regiji, i za sve te naše planove dobro će nam doći sredstva iz Startup Factoryja. Planiramo se financirati od prodaje promotivnih paketa na našem servisu, kao i od prodaje ulaznica za događanja, za što smo u fazi pregovora s agencijama i platformama koji se time bave, kazao je Sabljić iz tog tima, dodajući da su ideju za servis razvijali oko godinu dana te da planiraju tražiti od HZZ-a i sredstva za samozapošljavanje.

>>>Startup Mirana Pavića među tri najinovativnija digitalna proizvoda u Americi

Upravo pomoć mladim inovativnim ljudima te želja da ostanu u Zagrebu i Hrvatskoj glavnim je ciljem fonda Startup Factoryja označila i dogradonačelnica Majić, ističući kako su pobjednički timovi dokaz da Zagreb ima itekako razvijenu startup scenu, za koju se, kako je kazala, "nadaju da će naći put i na međunarodno tržište". "Cilj Grada po tom pitanju je da startup eko sustav digne na još viši razinu te da ljude sa znanjem i iskustvom spojimo s mladim timovima, pridonoseći i njihovom i zapošljavanju i poslovanju", istaknula je.

Najavljujući planove da se u budućnosti poveća fond tih nagrada, kao i teme koje će se tražiti na natjecanjima, direktor RAZA-e Šesnić ocijenio je da su ove godine, druge za redom, dobili potvrdu da su na dobrom putu.

>>>Meetup 0.1 uspješno najavio Startup Factory Zagreb 2017.

- Iako nam se prijavio sličan broj startupova kao lani, njih 60-ak, dobili smo dobre ideje i pametna rješenja za energetiku, življenje, mobilnost i turizam, koja će sigurni smo koristiti i gradu i građanima. Želimo da to postane održiv program, jer bolje je da izvozimo kvalitetne proizvode nego ljude, pogotovo mlade, kojima na ovaj način želimo pokazati i da nas zanima što rade i znaju, a potencijal je velik, te ih i ‘privući‘ da ne razmišljaju o odlasku nego ostanku u Zagrebu i Hrvatskoj, poručio je Šesnić.

Smatra kako bi bilo dobro da se sličan fond tzv. seed equity found pokrene i na nacionalnoj razini, što bi moglo, kako ističe, pokrenuti Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva, jer bi time svi iz Hrvatske imali veću priliku za razvoj tehnoloških ideja.

14. lipanj 2024 02:02