Aktualno
StoryEditor

Šestero maloljetnika završilo u bolnici zbog konzumiranja ‘osvježivača zraka‘

10. Svibanj 2018.

Zbog posljedica izazvanih konzumacijom (pušenjem) droga u tzv. ‘osvježivačima zraka‘, u osječkom KBC-u je u samo tjedan dana primljeno šestero maloljetnika u dobi od 13 i pol do 17 godina, izvijestili su u četvrtak iz te bolnice te upozorili kako konzumacija droge na takav način može biti i opasna po život.

Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Katarina Dodig Ćurković ističe kako su djeca zaprimljena s različitim kliničkim slikama i simptomima, među kojima su nekotrolirano agresivno ponašanje, gubitak realnosti, dezorijentacija u vremenu i prostoru, visok krvni tlak, uznemirenost, halucinacije, osjećaj da će ih netko napasti.

>>>Yellen: Ne znam je li rastuće uživanje droga uzrok ili simptom kroničnih bolesti gospodarstva

Upozorila je kako maloljetnici ponekad, uz tzv. ‘osvježivače zraka‘, znaju uzeti i neku drugu drogu te u takvim situacijama potencijalno svi mogu biti životno ugroženi ako na vrijeme ne dobiju medicinsku pomoć. Podsjetila je, naime, na slučaj 14-godišnjeg dječaka u Zagrebu koji je prošle godine umro.

Napomenula je kako ‘osvježivači zraka‘ sadrže, uz ostalo, derivate THC-a, odnosno kemijski izmijenjen i znatno pojačan ekstrakt marihuane, te istaknula kako stoga nije riječ o osvježivaču, nego o drogi, pri čemu problem predstavlja to što su takve supstance jeftine i dostupne maloljetnicima, a do informacija o njima dolaze i preko društvenih mreža, izvan dohvata roditeljskog nadzora.

>>>Ecstasy je upravo proglašen ‘revolucionarnom’ terapijom za PTSP

Dodig Ćurković upozorava i na slučajeve kada je netko od starijih članova obitelji višegodišnji konzument nekih psihoaktivnih tvari.

Smatra kako se o korištenju tzv. ‘osvježivača zraka‘ dosta govorilo u početku, kada se taj problem pojavio, ali da je s vremenom to palo u zaborav, iako drži su se dobne granice korisnika takvih supstanci značajno spustile.

>>>Kreće prvo ‘kontrolirano’ istraživanje o mikrodoziranju LSD-a

Apelirala je na roditelje da više obrate pozornost što im rade djeca i tko su im prijatelji, da djeci objasne kako ‘nije cool s 13 godina imati cigaretu ili alkohol‘, da ne trebaju uzimati sve što im se ponudi kako bi bili prihvaćeni u društvu u kojem se nalaze, te da ima pametnijih sredstava relaksacije, poput bavljenja sportom.

Liječnici i policija upozoravaju kako se takva sintetska ulična droga legalno prodaje u pakiranjima aromatskih trava, od kuda i naziv ‘osvježivači zraka‘ ili ‘herbal mix‘. Paketići su raznih dizajna i naziva, poput Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super i drugi.

30. studeni 2023 21:06