Aktualno
StoryEditor

Sindikati javnih službi traže veće plaće ili će u štrajk

16. Travanj 2018.

Ne započnu li u svibnju pregovori o povećanju plaća u javnim službama, sindikati javnih službi će nakon konzultacija s članstvom razmotriti mogućnost pokretanja sindikalnih akcija, uključujući i štrajk, zbog višegodišnjeg zaostajanja plaća u tim djelatnostima, najavio je u ponedjeljak predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Ribić je na konferenciji za novinare ocijenio da je zaostajanje plaća u zdravstvu, školstvu, kulturi i socijalnoj skrbi zabrinjavajuće podsjetivši da je prosječna osnovica plaće u siječnju 2008. bila 5134 kune, a siječnju prošle godine 5272 kune. To je najveće zaostajanje plaća u Europi, tvrdi Ribić, pa je potreban rast plaća od 17 posto kako bi se vratile na predkrizno razdoblje.

>>>Sindikati: Najmizernije su plaće u Rumunjskoj, a slijede Bugarska, Mađarska, Latvija i Hrvatska

Lani je povećana osnovica tri puta po dva posto, ali je konačni efekt manji od šest posto, tako da je u siječnju prošle godine osnovica bila 5272 kune, a u siječnju ove godine 5421 kunu.

- Vlada nas je prevarila ne ispunivši odredbe sporazuma iz 2008. godine, po kojem su plaće trebale porasti nakon što dva tromjesečja uzastopno rast BDP-a bude iznad dva posto. Za to su krivi potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić, a i premijer Andrej Plenković zna za to, kaže Ribić.

>>>Pavić: Državnim službenicima veće plaće uz bolje ocjene

Kada su se zahvaljujući rastu BDP-a stekli uvjeti za povećanje plaća, iz Vlade su osporavali valjanost sporazuma, odnosno pravili se da ništa o tome ne znaju.

- Država vara svoje građane i to je nedoupustivo, poručio je Ribić dodavši kako se na taj način ruši povjerenje građana, koji u neuređenoj državi nemaju sigurnost i mogućnost rješavanja problema, pa se zato iseljavaju.

Gospodarstvo je bilo pogođeno gubitkom radnih mjesta u vrijeme krize, ali je zaostajanje plaća bilo manje nego u javnim službama. Nepromišljena politika rezanja i stezanja dovela je gušenja potražnje, a time i proizvodnje, što se odrazilo na gubitak radnih mjesta, iseljavanje i negativne demografske trendove, smatra Ribić.

>>>Mihalinec: Vlada je prevarila 180.000 zaposlenih u javnim službama i njihove obitelji

Država ima novca, što pokazuje ispunjavanje zahtjeva ratnih veterana. Tražimo ono što nam je oduzeto i to je realno, poručuje Ribić i optužuje vlast da manipulira s građanima i zadovoljava ortačko-klijentelističke potrebe u politici.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ocijenio je da Vlada "održava kontinuitet prijevara" - potpiše sporazum, pa ga onda izigra. Tako se, primjerice, u škole šalje naputak o isplati putnih troškova suprotno potpisanom Temeljnom kolektivnom ugovoru.

18. travanj 2024 21:48