Aktualno
StoryEditor

Sjeverna Koreja pozvala na ujedinjenje Korejskog poluotoka

25. Siječanj 2018.

Sjeverna Koreja je u četvrtak izdala rijetku objavu namijenjenu "svim Korejcima u državi i inozemstvu", istaknuvši u njoj da trebaju postići "napredak" prema ujedinjenju bez pomoći drugih zemalja, objavili su tamošnji državni mediji.

>>>Iskra nade u trenutcima krize: Dvije Koreje ujedinjene na ZOI pod zajedničkom zastavom

U objavi se kaže da svi Korejci trebaju "promicati kontakt, putovanja, suradnju između Sjeverne i Južne Koreje", dodajući da će Pjongjang "uništiti" sve izazove koji stoje pred ujedinjenjem Korejskog poluotoka.

>>>Lavrov: Trump i Kim nalik klincima u vrtiću

U proglasu se dodaje kako se Korejci trebaju energično boriti za smanjivanje vojnih tenzija i stvoriti miroljubivo ozračje na poluotoku.

"Temeljna prepreka"

Vojne tenzije su "temeljna prepreka" napretku međukorejskih odnosa i ujedinjenja, objavila je državna novinska agencija Sjeverne Koreje.

Dodala je kako se vojne vježbe sa "stranim snagama" nisu pokazale od pomoći za razvoj poboljšanja odnosa između dviju Koreja.

>>>Trump ‘okrenuo ploču’, poručio da je otvoren za razgovore sa Sjevernom Korejom

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je u svom novogodišnjem obraćanju pozvao na ujedinjenje dviju država, ustvrdivši da je ova godina značajna i za Sjever koji bilježi 70 godina postojanja, i za Jug koji je idući mjesec domaćin Zimskih olimpijskih igara.

23. travanj 2024 13:01