Aktualno
StoryEditor

Skripal najvjerojatnije otrovan u svom domu

29. Ožujak 2018.

Bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći koji su otrovani 4. ožujka, imali su prvi dodir s nervnim otrovom u svom domu u Velikoj Britaniji, priopćila je u srijedu britanska policija.

- Stručnjaci su utvrdili da je najveća koncentracija nervnog otrova bila na ulaznim vratima njihove kuće, navodi policija u priopćenju.

>>>Jedan od tvoraca nervnog otrova: Skripali su preživjeli, trovanje nije čin Moskve

- Tragovi nervnog otrova pronađeni su i na drugim mjestima na kojima su istražitelji radili ovih tjedana, ali u slabijoj koncentraciji od one koja je pronađena u njegovu domu, dodaje Dean Haydon iz londonske policije.

London je optužio Rusiju da je kriva za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri, što Moskva niječe. Slijedeći primjer Velike Britanije koja je kao odgovor na trovanje protjerala 23 ruska diplomata, više od 25 zemalja je od početka tjedna najavilo slične mjere, na koje je Rusija obećala uzvratiti protumjerama.

Sjedinjene Države su odlučile protjerati 60 ruskih diplomata. Istražitelji su izolirali klupu na kojoj je dvoje žrtava pronađeno, pub i restoran u kojima su boravili te grob Skripalove supruge. Istraga u kojoj sudjeluje oko 250 stručnjaka mogla bi potrajati mjesecima.

>>>The Telegraph: Nervni otrov bio je u kovčegu Julije Skripal

- Ljudi koji žive u četvrti Skripala i njegove kćeri mogu očekivati policiju koja će ondje istraživati, ali želim ponoviti da je opasnost jako mala i ta se istraga vodi iz opreza, dodao je Dean Haydon.

Sergej Skripal i njegova kći su još u bolnici u komi.

23. lipanj 2024 18:47