Aktualno
StoryEditor

Škrlec: Izbori u Francuskoj potvrdili stagnaciju desnog populizma u EU

07. Svibanj 2017.

Zastupnik Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu Davor Škrlec pozdravlja rezultat današnjih predsjedničkih izbora u Francuskoj i pobjedu proeuropski orijentiranog Emmanuela Macrona. Europska stranka zelenih (EGP) zajedno sa zastupnicima Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu pozvala je građane Francuske da izađu na izbore i svoj glas daju protiv antieuropske, rasističke i autoritarne ideologije čelnice Nacionalne Fronte Marine Le Pen.

“U kampanji za predsjedničke izbore u Francuskoj osjetio se utjecaj rasprava koje se već neko vrijeme vode diljem Europe. Iako je Marine Le Pen pokušala dovesti u pitanje opstanak Europske unije svojim zalaganjem za referendum o izlasku Francuske iz EU-a, nakon današnjih izbora jasno je kako je budućnost Francuske u Uniji," rekao je Škrlec.

>>> Emmanuel Macron postao najmlađi šef francuske države od Napoleona

Pritom je dodao kako Macron, unatoč nedovoljnoj zastupljenosti važnih socijalnih i okolišnih tema u svojoj platformi, predstavlja bolju opciju za građane Francuske i EU-a od desničarskog populističkog nacionalizma Marine Le Pen.

"Rezultati predsjedničkih izbora u Nizozemskoj i Francuskoj pokazuju kako val potpore za desni populizam Geerta Wildersa i Marine Le Pen stagnira, što je ohrabrujući znak za europsku demokraciju. Cilj Europske unije mora biti prosperitet svih njenih građana, a Macron će morati ojačati svoj program u području društvene pravednosti i ekološke transformacije Europe. Europa treba Francusku da bude predvodnica u tim područjima,” zaključio je Škrlec.

10. prosinac 2023 07:41