Aktualno
StoryEditor

Stigao je app za traženje ‘platonske ljubavi‘

01. Kolovoz 2017.

Ime najnovije društvene platforme za pronalazak prijatelja je Patook. Aplikacija je osmišljena za stvaranje prijateljstava ili ljubavnih veza, ali isključivo na platonskoj razini. Ovaj "Tinder" za puritance postao je instant hit baš među studentskom populacijom i mlađom radnom snagom. Patook je mjesto susreta za tridesetogodišnjake.

Aplikacija funkcionira na isti način kao i Tinder, osim što u grupama i individualno, nije dozvoljeno flertovanje. Ideja je formirati prijateljstvo, a kako će se stvari razvijati izvan mreže, već je druga priča.

>>>Ljubav u doba interneta: Kako izvući najbolje iz online ‘dejt’ servisa?

Patook uglavnom koriste mladi zaposleni Amerikanci koji nemaju vremena pronalaziti prijatelje u stvarnom životu, budući rade od jutra do mraka. U "radionici" je platforma bila nekih godinu dana, a sada je dostupna širokim masama.

-Prije šest godina preselila sam se iz Sjeverne Karoline u Kaliforniju. Radila sam od 9 do 5, imala sam trideset godina i poznavala samo jednu osobu u gradu. Bila je to bivša djevojka mojeg brata. Moj društveni život nije postojao, kaže Emily Price za Life hacker. 

Iako je radila u dinamičnom okruženju, često je sama izlazila van, a to joj se nije sviđalo. Kao netko tko je imao doista široku bazu prijatelja kod kuće, bilo joj je teško u tridesetima ponovno sklapati prijateljstva. Stoga je počela koristiti Patook i, kaže, nije požalila.

-Na Patook se ulogiraš preko Facebooka ili tako da upišeš svoju e-mail adresu. Potom postaš nekoliko fotografija s Facebooka i odgovoriš na nekoliko jednostavnih pitanja, poput; čime se baviš u životu. Pitanja su jednostavna i nije nužno da na svako odgovoriš. Nakon toga, stvari su jako jednostavne. Baš kao na Tinderu, prstom klizneš lijevo na fotografiju osobe koja ti se ne sviđa, a desno na fotografiju osobe koju želiš bolje upoznati, pojasnila je u članku.

Algoritam aplikacije funkcionira na način da filtrira poruke koje sadrže flert. "Upucavanje" je na taj način onemogućeno.

- Međutim, poznajući internet, sigurna sam kako će netko s vremenom naći načina kako preskočiti tu barijeru. U svakom slučaju, ako ste novi u gradu i baš bi željeli imati normalnog prijatelja ili prijateljicu, onda je ovo prava stvar za vas, rekla je Emily.

27. travanj 2024 12:01