Aktualno
StoryEditor

Stiže prva transrodna zečica

25. Listopad 2017.

Playboy će u svom idućem broju prvi puta objaviti fotografije transrodne ‘zečice‘ mjeseca. Zajednica transrodnih osoba oduševljena je time što će imati nekoga od svojih na slavnoj duplerici, ali upozoravaju da cijena može biti visoka.

>>>Preminuo Hugh Hefner, osnivač Playboya

Izdanje za studeni/prosinac bit će prvo otkako je umro osnivač časopisa Hugh Hefner. Izbor francuske transrodne manekenke Ines Rau za zečicu u tom broju, počast je i Hefnerovoj otvorenosti prema LGBT zajednici i njihovim pravima.

https://www.instagram.com/p/BaZ51XyFcGK/?taken-by=playboy

To je ujedno i prekretnica za transrodnu zajednicu. "To izaziva suze radosnice jer nas stavlja u istu poziciju sa svakom drugom ženom", kaže transrodna novinarka Zoey Tur.

Ali napominje da to ima i lošu stranu. "Važno je biti u publikaciji poput Playboya jer je to velik korak prema prihvaćanju, ali obnažene fotografije su s druge strane ponižavajuće i seksističke".

Ines Rau ima 26 godina. Pri rođenju je upisana kao muškarac, ali je sa 16 godina operativno promijenila spol.

Već se pojavila u posebnom izdanju Playboya 2014., ali ne na duplerici. Od tada je radila za francusku modnu kuću Balamain i nosila modne revije i drugih dizajnera. Nedavno je potpisala i ugovor za knjigu.
Odabir Ines Rau pokazuje da Playboy, čiji je osnivač bio nepokolebljivi zagovornik seksualne jednakosti, građanskih sloboda i LGBT prava, i dalje njeguje ulogu borca za seksualne slobode.
"Bila je to ispravna odluka. Živimo u vremenu u kojem rodne uloge evoluiraju", rekao je kreativni direktor Playboya Cooper Hefner, osnivačev sin. Rau je bila njegov izbor.

[caption id="attachment_300736" align="aligncenter" width="342"] foto: Playboy[/caption]

Rau jest prva na duplerici, ali nije prva transrodna manekenka koja se općenito fotografirala za Playboy. Bila je to Engleskinja Caroline Cossey 1991. godine. Cossey je imala ulogu u  filmu o Jamesu Bondu "Samo za tvoje oči" 1981. i uspješnu manekensku karijeru, sve dok nije otvoreno priznala da je transrodna.

"Nakon toga sam izgubila sve. Hugh Hefner mi je dao posao i prihvatio me kada nitko nije", kazala je svojedobno.

>>>Priča o seksualnom uznemiravanju u Uberu mogla bi postati filmski scenarij

Zato i Zoey Tur upozorava Ines Rau da bude oprezna sa svom tom slavom koju će steći. Kaže kako bi i njoj i drugim transrodnim ženama to moglo donijeti i više neugodnosti.

Rau se osim na duplerici trebala pojaviti i na naslovnici Playboya, ali plan se promijenio nakon Hefnerove smrti. Ona je sada rezervirana za njega. Pokojni osnivač časopisa bit će prvi muškarac koji će se bez ženskog društva pojaviti na naslovnici od osnutka Playboya 1953. godine.

02. ožujak 2024 17:30