Aktualno
StoryEditor

Što se to danas sve događalo na hrvatskoj i stranoj gospodarskoj sceni?

30. Kolovoz 2019.

Donosimo pregled gospodarskih događanja u Hrvatskoj za petak. 30. kolovoza:

ZAGREB - Vlada stoji iza svega što je u nagodbi za Agrokor dogovoreno te će inzistirati da se nagodba u potpunosti ispoštuje, izjavio je u petak ministar gospodarstva Darko Horvat, nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s Udrugom dobavljača Agrokora, koja traži da se u skladu s nagodbom provede i isplata graničnog duga. "Stojimo iza onoga što je unutar nagodbe dogovoreno te ćemo inzistirati na tome da se nagodba u potpunosti ispoštuje", izjavio je nakon sastanka u Banskim dvorima ministar Horvat. Najavio je i poziv čelnicima Fortenova grupe na sastanak, ističući kako će sve aktivnosti Vlade u slijedećem razdoblju ići u prilog tome da se "sve što je unutar nagodbe definirano, izglasano i potpisano, istom dinamikom i u predviđenim rokovima, provede". Po podacima koje je iznio predsjednik Udruge dobavljača Agrokora, sadašnje Fortenove, i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, dobavljači za 2018. imaju za naplatiti 17,56 milijuna eura graničnog duga, što s kamatama doseže iznos od oko 18 milijuna eura. Čelništvo Fortenove zasad dobavljačima nudi pet milijuna eura s neizvjesnom dinamikom isplate ostatka graničnog duga za 2018. godinu, kao i neizvjesnom dinamikom za ostale godine, što je u koliziji s nagodbom, rekao je Pucar.

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvom su polugodištu ove godine ostvarile bruto dobit u iznosu od 3,8 milijardi kuna, što je za 347,9 milijuna kuna ili za 10 posto veća dobit u odnosu prema istom lanjskom razdoblju, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. Podaci središnje banke o poslovanju kreditnih institucija na dan 30. lipnja ove godine odnose se na ukupno 20 banaka, što je tri manje nego krajem lipnja prošle godine. Po privremenim nerevidiranim podacima na dan 30. lipnja 2019. godine, ukupno je 18 banaka poslovalo s bruto dobiti, a dvije s gubitkom. Najveću dobit u prvih šest mjeseci i ove je godine imala Zagrebačka banka, 1,3 milijarde kuna, što je za 29,5 posto veća dobit nego u istom lanjskom razdoblju. Slijedi PBZ s bruto dobiti od 850,9 milijuna kuna ili 15,4 posto više nego lani.

ZAGREB/VELIKA LUDINA - Potrebno je jače udruživanje voćara radi snižavanja troškova proizvodnje i stanardizacije ponude koja će im osigurati bolju pregovaračku snagu, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se u petak sastala s voćarima u Velikoj Ludini uoči početka berbe jabuka u Moslavini. Kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, ,inistrica je tom prilikom kazala da se proizvodnja voća u Hrvatskoj oporavlja te da je osigurano 20 milijuna kuna iz Programa potpore za proizvođače jabuka i da se pripremaju projekti izgradnje skladišnih i rashladnih kapaciteta. "Plasman domaćih jabuka omogućen je i kratkim lancima opskrbe u sustavu javne nabave, a radimo i na nacionalnoj oznaci za domaće proizvode i povezujemo lokalne proizvođače i potrošače. (...) Da bi bili uspješni i prepoznatljivi na tržištu, proizvođači se moraju udružiti i zajedno nastupati", poručila je Vučković. Po podacima Ministarstva, ukupna proizvodnja voća u Hrvatskoj se u 2018. odvijala na 32.255 hektara, dok je ukupno proizvedeno više od 189 tisuća tona voća, od čega gotovo 182 tisuće tona intenzivnog nasada. U ukupno proizvedenim količinama voća u 2018. najveći udio imaju jabuke, 49,4 posto, potom mandarine 25,2 posto, šljive 6,6 posto, itd.

PARIZ - Malezijska niskobudžetna zrakoplovna kompanija AirAsia X naručila je od Airbusa 42 zrakoplova ukupne vrijednosti pet milijardi dolara prema kataloškim cijenama, objavio je u petak europski proizvođač zrakoplova. Malezijski prijevoznik naručio je 12 zrakoplova dugog doleta A330neo i 30 zrakoplova srednjeg doleta A321XLR, stoji u Airbusovom priopćenju. Novom se narudžbom ukupni broj naručenih A330neo zrakopolova za kompaniju AirAsia X penje se na 78, navode u Airbusu.

LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara budući da su obnovljene bojazni od slabljenja gospodarstva nadjačale optimizam zbog stišavanja verbalnih iskri u trgovinskom sukobu SAD-a i najavu uragana u Meksičkom zaljevu. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,80 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 77 centi nižoj cijeni, od 55,94 dolara.

ZAGREB - Crobex indeksi Zagrebačke burze u petak su pali na dnevnoj razini, a u minusu su i na tjednoj razini, i to već peti tjedan uzastopno. Crobex indeks na dnevnoj je razini oslabio za 0,12 posto, na 1.873,36 bodova, a Crobex10 za 0,20 posto, na 1.088,49 bodova. Indeksi su većinu ovoga tjedna bili u minusu, a jučerašnji je njihov rast za 0,65 odnosno 0,45 posto tek ublažio pad na tjednoj razini. Crobex je, naime, u odnosu na prošli tjedna oslabio za 0,05 posto, a Crobex10 za 0,29 posto. Redovni promet dionicama danas je iznosio 5,7 milijuna kuna, što je za oko 1,9 milijuna kuna manji redovni promet nego jučer.  Najveći promet, 1,9 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem povlaštenim dionicama Adris grupe, čija je cijena snižena za 0,43 posto, na 463 kune. Milijunski promet imala je još samo dionica HT-a, 1,36 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,94 posto, na 157,50 kuna. Za 1,52 posto, na 6,50 kuna, pala je cijena dionicama Optima telekoma, kojima je ostvaren promet od 812,5 tisuća kuna. Promet dionicama Valamar Riviere iznosio je 657,8 tisuća kuna, a cijena im je u minusu od 0,27 posto, na 36,70 kuna. Veća je likvidnija gubitnica dionica Tehnike, s padom cijene za 3,70 posto, na 260 kuna. Dionicama Tehnike ostvaren je promet od 140,6 tisuća kuna. Nasuprot tomu, likvidnija je dobitnica dionica Atlantske plovidbe, kojoj je cijena porasla za 3,70 posto, na 448 kuna, uz promet od 130,3 tisuće kuna.

04. prosinac 2023 10:07