Aktualno
StoryEditor

Štrajkaju radnici Amazona u Njemačkoj, Španjolskoj i Poljskoj

17. Srpanj 2018.

Tisuće radnika u njemačkim skladištima Amazona planiraju štrajk u utorak, tijekom velikog promocijskog dana ‘Prime Day‘, čime će se pridružiti kolegama iz Španjolske i Poljske koji štrajkaju od ponedjeljka.

>>>Amazon ostvario prihode od 51 milijardu dolara zahvaljujući rastu internetske kupovine

Sindikat radnika u uslužnim djelatnostima Verdi organizirao je jednodnevni štrajk kako bi podržao svoje zahtjeve za ugovorima koji bi jamčili zdrave radne uvjete u skladištima najveće svjetske e-trgovine.

„Poruka je jasna – dok online div zarađuje, štede novac na zdravlju svojih radnika,“ rekla je Stefanie Nutzenberger, vodeća dužnosnica za maloprodajni sektor u Verdiju.

Jednodnevni štrajk u šest objekata u Njemačkoj podudara se s Amazonovim promocijskim danom ‘Prime Dayom‘, dok se radnici u Španjolskoj nalaze u trodnevnom štrajku. U Poljskoj su se odlučili za djelomični prosvjed, obavljaju samo najosnovnije poslove, rekli su iz Verdija.

Amazon je priopćio kako očekuju da će se samo dio od 12,000 njihovih radnika u Njemačkoj pridružiti štrajku te da to neće utjecati na isporuke na ‘Prime Day‘.

>>>Amazon kupio proizvođača pametnog zvona Ring

Također su naglasili kako Amazonova centralna skladišta nude konkurentsku plaću i sveobuhvatne pogodnosti od prvog dana zaposlenja. Stalno zaposleni zarađuju 12,22 eura po satu ili više nakon dvije godine.

„Vjerujemo da su poslovi u skladišnim centrima Amazona izvrsni poslovi koji pružaju odlično mjesto za učenje vještina za početak i daljnji razvitak karijere,“ rekli su iz tvrtke Reutersu.

>>>Amazon uspostavlja male nezavisne dostavljačke flote

Njemačka je Amazonovo drugo po veličini tržište nakon SAD-a. Neto prodaja porasla je lani za 20 posto, na 17 milijardi dolara, što čini 9,5 posto ukupne prodaje, navodi se u godišnjem izvješću tvrtke.

14. srpanj 2024 16:43