Aktualno
StoryEditor

Strani ulagači povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara

29. Svibanj 2023.

Strani ulagači povukli su iz Rusije prodajom imovine oko 36 milijardi dolara između ožujka 2022. i ožujka 2023. godine, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija RIA, pozivajući se na analizu podataka ruske središnje banke..

Brojne velike zapadne kompanije napustile su ili smanjile poslovanje u Rusiji nakon što je Zapad na rusku invaziju na Ukrajinu reagirao opsežnim sankcijama Moskvi.

Prošli petak ruska središnja banka ustvrdila je u izvješću o stabilnosti financijskog sustava da je poslovanje u Rusiji zapravo prodao tek mali udio stranih kompanija i da su mnoge zadržale pravo povratka, navodi agencija TASS. 

Od ožujka 2022. do ožujka 2023. dovršeno je oko 200 prodajnih transakcija, a u samo petini njih prodana je imovina vrijednosti veće od 100 milijuna dolara, istaknuli su u središnjoj banci, prema TASS-u.

Samo pet transakcija odobrenih od listopada 2022. uključivalo je plaćanja nerezidentima u iznosima većim od 400 milijuna dolara, navode.

Te prodajne transakcije po njima tek u ograničenoj mjeri utječu na rusko gospodarstvo, citira ruska novinska agencija navode iz izvješća.

- Prvo, većina takvih transakcija (...) implicira zadržavanje potrebnih dozvola za proizvodnju, patenata i prava intelektualnog vlasništva. Kompanijama se i dalje isporučuju sirovine, materijali i dijelovi; osigurava se tehnička i pomoć u materijalima", stoji u izvješću TASS-a.

 

18. travanj 2024 17:06