Aktualno
StoryEditor

Štromar: Građevinarstvo se oporavlja; Ranogajec: Nema radnika, doživjet ćemo krah

25. Listopad 2017.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je nakon otvaranja sajma SASO da se hrvatsko građevinarstvo oporavlja, a predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec upozorava da toj gospodarskoj grani nedostaje 10.000 radnika.

"U ovom trenutku postoji zahtjev za više od 10.000 radnika u građevinarstvu", izjavio je Ranogajec. Rekao je i kako postoji i potreba za oko 600 vozača ocijenivši nelogičnim da u Hrvatskoj, koja ima posebnu školu za vozače, zakon priječi osobama do 21 godine upravljanje vozilima nosivosti veće od 7,5 tona. "Imamo niz apsurda koje moramo mijenjati želimo li opstati i preuzimati nove poslove", poručio je Ranogajec.

>>> U građevinarstvu čak 64 posto teško ili nikako naplativih kredita

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi uvoznih kvota radnika, Ranogajec je ocijenio apsurdnim da zemlja s toliko nezaposlenih, nema radne snage.

"Naš je prijedlog da se ukidaju zdravstvena osiguranja za one koji odbiju posao. Ne pokrenemo li se, ostat ćemo bez radne snage, nećemo moći preuzimati nove poslove i doživjet ćemo krah," upozorio je  Ranogajec.

Pozvao je Vladu da se angažira u strukovnom  obrazovanju kako bi mladi bili osposobljeni za tržište rada.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj je istaknula kako se HGK  zalaže za povećanje kvote uvozne radne snage, ali da je dugoročno rješenje problema nedostatka radne snage u dualnom obrazovanju.

Ministar Štromar je rekao kako se "teško nosimo" s nedostatkom radnika. Na novinarski upit ima li mogućnosti za povećanje kvote za uvoz radne snage, kazao je kako se razgovara s građevinarima i komorama o budućoj regulaciji toga pitanja.

>>>Purić: Strah od izlaska na strana tržišta razlog je urušavanja građevinskog sektora

"Građevinarstvo se oporavlja i ima sve više projekata. Sve se više gradi, a to dokazuju i BDP i udio graditeljstva u njemu", kazao je Štromar.

Po njegovim riječima, osim pelješkog i čiovskog mosta postoje "ogromni projekti" u Ministarstvu zaštite okoliša odnosno Hrvatskim vodama koji se "mjere u milijardama."

"To su anglomeracije, kanalizacije, pročišćači voda, vodovodi, tako da za građevinsku industriju slijede dobri dani", rekao je Štromar.

23. lipanj 2024 23:11